Afbeelding
Foto: Marcel Manenschijn

Een Campingburgemeester word je niet, dat ben je!

HELLENDOORN - Weet jij wat een Campingburgemeester is tijdens de Zwarte Cross? Vele bekenden uit de Gemeente Hellendoorn hebben elk jaar deze functie. Ze zorgen ervoor dat de campinggasten in het kleine gebouwde dorp in Lichtenvoorde vertroeteld en verwend worden.

Een Campingburgemeester is de gastheer van de camping (van 25.000 gasten) van de Zwarte Cross. "Wij zien alle bezoekers als onze gasten en wij zijn blij dat je de tijd hebt gemaakt om op ons feestje te komen", aldus één van de burgemeesters. "Onze thuisbasis is het Gemeentehuis die centraal op de camping pal naast het festival staat. Daar zit de Coördinator CB en daaronder 5 teamleiders die de CB's aansturen." De Burgemeesters uit Nijverdal en Hellendoorn zitten in de nacht en werken van 20.00 uur tot 08.00 uur. Een dienst van 12 uur, die zij in ploegen afwerken. "De gasten noemen ons gewoon bij voornaam en we spreken ze elk jaar weer. Wij worden als CB niet gezien als een schoolmeester of politie, maar als een bekende die je met een grap of schouderklopje even tot de orde roept. Op die manier vermijden wij agressie. Daarom zijn de incidenten bijna niet noemenswaardig en komt de Zwarte Cross nooit negatief in het nieuws. Wij zijn er ook niet op uit om gasten naar huis te sturen, want dan missen ze ons feestje. Er worden wel straffen uitgedeeld voor bijvoorbeeld wildplassen, aan de wandel gaan met meubilair van de Zwarte Cross en meer ondeugende dingen. Dit gebeurt op een ludieke manier. Zoals 10 vuilniszakken vol met zwerfafval van de camping terugbrengen naar het gemeentehuis. Daarna krijgen ze weer alle vrijheid om te feesten. Helaas zijn er wel gasten die denken dat je bijvoorbeeld dingen mag vernielen van een ander, vuurtje stoken of iets van een ander lenen en niet terugbrengen. Dan gaan ze naar bureautje Stout en mogen ze naar huis en is de Cross voorbij en krijgen ze misschien een terreinontzegging van een paar jaar. En een Zwarte Cross missen, is voor de diehard het ergste wat er is.

Er zijn ook vrouwelijke Burgemeesters voor de vrouwelijke vragen en probleempjes die de mannelijke versie niet zo goed kan beantwoorden. Tevens werkt een lieve, zachte vrouwenstem beter bij ondeugende bezoekers. Wij werken met zo'n 70 CB's in de nacht en dag. Allemaal nuchtere mensen."
Omdat de Camping zo groot is, is er in 5 sectoren een grote tent neergezet met een bar, muziek, een kroegbaas en bardames. Deze kun je van 's morgens vroeg tot in de nacht bezoeken. Daar is het altijd feest en houden zij op een relaxte manier toezicht en helpen daarna opruimen. Daarna wordt er vaak nog voor de tent gezeten en zorgen zij dat mensen die willen slapen geen last hebben van anderen. Alle gekkigheid is al voorbij gekomen. Zoveel dat wij er elk jaar gigantisch veel zin aan hebben. Maar dat komt ook omdat wij na afloop van de dienst de Crewbar ingaan en met elkaar bier gaan drinken en elkaar nog beter leren kennen en ontzettend veel lol hebben. Als Crew mag je buiten je dienst met je Crewbandje ook het festival op. Echter, niet iedereen kan dit werk doen. "Als je niet rustig bent, geen humor hebt en niet tegen dronken dropjes kunt, dan kun je je beter niet aanmelden."