Afbeelding
Foto: Brandon Prinssen

Gerard Tijhuis: "Ik wil graag iets doen voor Nijverdal"

Zonder vrijwilligers geen Bruisend Nijverdal. Ontzettend cliché, maar hartstikke waar. Honderden vrijwilligers zijn actief tijdens de Bruisend Nijverdal-week. Een aantal van deze vrijwilligers zijn echter het gehele jaar door actief in het Nijverdalse dagelijkse leven. Deze week: Gerard Tijhuis.

Gerard Tijhuis is vrijwilliger bij de Salland Trail, de mobiele muziektent van de SEN en Schaatsbaan Nijverdal. En daarnaast zet hij zich in voor Bruisend Nijverdal. "Ongeveer acht jaar geleden ben ik begonnen bij Bruisend Nijverdal. Ik wilde graag helpen als vrijwilliger en nam een kijkje in de tent. Omdat ik niemand kende, ben ik gewoon binnengelopen en aan de slag gegaan. Oud-voorzitter Jan Hekman zag me lopen en vroeg zich af wat ik kwam doen. "Ik ben Gerard en wil graag helpen." Van het één kwam het ander… Ik help nog steeds met klussen op het technische vlak. Denk aan het aanleggen van de stroomvoorziening, waterleiding voor de toiletten, het ophangen van alle lampen en de biertap voorzien van stroom." Deze zaken verlopen inmiddels vlekkeloos, dankzij de inzet van vrijwilligers die elk jaar weer paraat staan. De opbouwploeg van Bruisend Nijverdal is vanaf dinsdag actief om alles klaar te stomen voor de start van het feest. "Tijdens de activiteiten sta ik standby en als er storing is, kan ik helpen. En ik help bij het afbouwen. We hebben een goed lopend team. Mijn maatje is Jo Mollink, samen pakken wij de technische zaken op. Als er tijd over is, helpen we met andere hand- en spandiensten."

Waarom doet u vrijwilligerswerk? "Omdat ik niet stil wil zitten. Dat staat voorop. Ik vind het mooi dat ik wat kan doen voor de mensen in Nijverdal. Je blijft op deze manier zelf ook niet stilstaan. Ik kan zo iets betekenen voor een ander." Hoe belangrijk is Bruisend Nijverdal voor dit dorp? "Heel belangrijk. En omdat het feest ook veel mensen uit de regio trekt, is het ook goed voor de Nijverdalse middenstand. Ook de Schaatsbaan in december is hier een goed voorbeeld van. Daar help ik ook als vrijwilliger. Hiermee zetten we Nijverdal op de kaart. Ik sprak eens een familie uit Vroomshoop die naar de schaatsbaan kwamen kijken. De kinderen vonden het zo ontzettend leuk dat zij graag wilden blijven. De ouders zijn toen gaan winkelen. En zo werkt het… Daarom vind ik het leuk om aan dergelijke dingen te mee te werken." Deze organisaties zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Ik zou zeggen, meld je aan, het is ontzettend leuk. Als het moet, neem ik een aantal mensen op sleeptouw om wat kennis over te dragen. De huidige groep vrijwilligers zal ooit een keer stoppen. Dan is het mooi dat de activiteiten gewoon voortgezet kunnen worden. Nijverdal moet bruisen en dat kan niet zonder vrijwilligers!