Afbeelding
Foto: Leonie Smit

Leerlingen helpen met herinrichting Grotestraat

NIJVERDAL - "Geweldig dit. Jullie dragen letterlijk een steentje bij aan de herinrichting van onze Grotestraat." Aldus wethouder Anja van den Dolder vorige week vrijdag tegen de leerlingen van CSG Reggesteyn. De leerlingen van ATC-inpak hebben een aantal vrijdagen in Nijverdal geassisteerd bij de werkzaamheden.

Reggesteyn is hiervoor benaderd door Dusseldorp infra, sloop en milieutechniek. Voor de leerlingen een mooie kans om arbeidsvaardigheden in de praktijk op te doen; leren in realistische praktijksituaties is vaak de beste leerervaring. Ook hier blijkt de samenwerking tussen het bedrijfsleven, gemeente en onderwijs erg waardevol. Vorige week was de afsluiting van dit project. Er bleek een oude fundering/straat uit een ver verleden te liggen. De Grotestraat was eerst een karrespoor. Dit spoor bestond deels uit een paklaag van basaltsteen. Tijdens het ontstaan van de fabriek Ten Cate is het karrespoor met de tijd steeds meer verbeterd over de oude straten heen.
Inmiddels zijn alle stenen opgegraven en weggehaald. Het idee is ontstaan om het basalt toe te passen bij de herinrichting. Dit vanuit de gedachtegang om materialen her te gebruiken. Het basalt wordt onder andere bij een waterpartij en wadi's toegepast. Uit een grote berg puin hebben de leerlingen van het praktijkonderwijs de basaltstenen gehaald. De leerlingen hoefden geen zwaar werk te verrichten en ook niet te bukken. Hiervoor werd een mobiele kraan ingezet.