Afbeelding
Foto: Pixabay

Nieuwe contracten zorgaanbieders

Afgelopen week hebben gemeenten in Twente, waaronder de gemeente Hellendoorn, nieuwe overeenkomsten gesloten met zorgaanbieders voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp.

In de gemeente Hellendoorn gaat om enkele tientallen zorgaanbieders. De meeste zorgaanbieders die afgelopen jaren zorg verleenden aan inwoners van de
gemeente Hellendoorn hebben opnieuw een contract gekregen. In enkele situaties hebben zorgaanbieders nog niet aan alle voorwaarden voldaan. Zij krijgen vanaf 1 december aanstaande de kans om alsnog te voldoen aan de voorwaarden. Zo'n veertig inwoners die nu zorg ontvangen van deze aanbieders, hebben hier afgelopen week een brief over gekregen. Voor de circa 1100 inwoners van de gemeente Hellendoorn die huishoudelijke ondersteuning ontvangen, verandert er in 2019 niets.

Nieuwe manier van denken en doen
De gemeente Hellendoorn wil de diverse vormen van zorg aan inwoners beter aan laten sluiten bij de ondersteuningsbehoefte die mensen zelf hebben. Hiervoor is het Twents Model voor Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdhulp ontworpen. Dit model helpt inwoners, de gemeente en zorgaanbieders om in overleg met elkaar tot de best passende zorg te komen. Zowel voor de gemeente als voor zorgaanbieders vraagt het Twents Model om een nieuwe
manier van denken en doen. Centraal staat daarbij de ondersteuningsvraag van de inwoner, zodat het gewenste resultaat voor de inwoner behaald wordt.
Wethouder Jelle Beintema: "Met het nieuwe Twents Model krijgen zorgaanbieders de ruimte om samen met inwoners te bepalen welke inzet het best past bij de situatie van de persoon die hulp of ondersteuning vraagt. Uiteindelijk gaat het om een ondersteuning op maat, omdat iedere situatie weer anders is."

Wat betekent dit voor inwoners?
Heeft u een indicatie voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning? Dan geldt dat de indicatie en de hulp in principe blijft bestaan tot het moment dat de consulent van de gemeente contact met u opneemt. Dat gebeurt uiteraard voor de einddatum van uw indicatie. Dat kan al dit jaar zijn, maar het gebeurt in ieder geval voor eind 2019. Heeft uw kind een indicatie voor jeugdhulp vanuit de gemeente? De indicatie en de hulp die uw kind ontvangt, blijft dan gewoon gelden. Zolang u geen persoonlijk bericht van de gemeente ontvangt, verandert er in principe niets aan de huidige situatie. In 2018 of 2019 neemt de consulent van de gemeente contact met u op.

Een consulent van de gemeente informeert u persoonlijk als de indicatie van uw zoon of dochter voor jeugdhulp of uw eigen indicatie voor maatschappelijke ondersteuning afloopt. De consulent bespreekt dan samen met u welke ondersteuning passend is voor uw situatie en aansluit op uw behoefte.