Bang...

Was onze gemeente zomaar nieuws: "Avonturenpark schrapt "satanische attractie." In de kranten, landelijke bladen, op RTV Oost en RTL. Overal te zien en te horen. Ik was daar niet erg blij mee. Ik moet al zo vaak uitleggen dat Nijverdal/Hellendoorn een hele leuke plaats is, waar ruimdenkende mensen wonen. En waar van alles te doen en mogelijk is.

Moet al zo vaak uitleggen dat ik gelovig en kerkelijk betrokken ben, maar dat dat niet wil zeggen dat ik een saaie muts ben. Dat ik op zondag heus wel naar de Albert Heyn ga als me dat uitkomt en dat ik gruw van "gelovigen" die mensen met een andere mening, duivel en hel toewensen.

Voor mij is het onbegrijpelijk dat het Amerikaanse Halloween-feest zo'n opgang heeft gemaakt in ons land en dus ook in Nijverdal. Zoals ik niet snap dat jongelui gek zijn op Horrorfilms en spelletjes en zoals ik ook niet in een achtbaan zal gaan zitten op de kermis. Ik ben op dat gebied een bangerd, een angsthaas. Ik zal ook voor het slapen gaan geen enge detective gaan zitten kijken. Dan doe ik geen oog dicht. Te bang.

Maar waar ik absoluut niet bang voor ben, is dat een activiteit zoals hier in Het Rooie Dorp, met een vrolijke Halloween-tocht door de straten, met blije verklede mensen en kinderen en actieve betrokken vrijwilligers, gevaarlijk is voor kinderen. Dat de duivel daar aan het werk is? Echt niet!

Het kwaad, de duivel zo je wilt, is alom vertegenwoordigd: lees de krant maar, kijk maar om je heen en kijk ook maar eens in de spiegel. Volgens de Franse filosoof is het grootste kwaad in deze wereld 'fanatisme'. En dat klopt. Daar kan ik heel bang van worden. En van godsdienstsfanatisme in het bijzonder!