Afbeelding
Foto: ZINiN

ZINiN Bibliotheek Haarle viert 50-jarig bestaan

HAARLE - Het was in 1968 burgemeester Mr. Frederik Reinhard Crommelin, die voor de eerste keer de sleutel in het slot van de bibliotheek aan de Wolterinksweg in Haarle stak, om deze nieuwe vestiging te openen. Dat bleek geen eenvoudige opgave, enkele onverlaten hadden kauwgom in het sleutelgat gestopt, zodat de deur pas na enig wrikken en morren open ging. Dat is nu al weer 50 jaar geleden en met deze anekdote in het achterhoofd wordt Haarlese ZINiN jubileum op zaterdag 15 december uitgebreid gevierd.

Onder leiding van de Haarlese kunstenaar en cartoonist Leo Kemper is een aantal schilderijen gemaakt door diverse Haarlenaren. Deze nieuwe werken gaan de oude schilderijen vervangen, die ooit gemaakt werden voor een vorig jubileum en Kemper zal hierbij een toelichting geven. De oude exemplaren worden in ontvangst genomen door oud ZINiN directeur Fons Mensink. Voor de kinderen is er die middag een ballonnenartiest en mogen ze zich laten schminken. De historie van de Haarlese ZINiN Bieb is gevangen in een mooie foto-expositie. Om 50 jaar ZINiN Bibliotheek Haarle te vieren, kan men lid worden van de bieb, waarbij men de eerste drie maanden gratis lenen kan. Deze actie start op 15 december 2018 en eindigt eind januari 2019. Voor de kids is er op woensdag 19 december een extra knutselmiddag en kunnen ze zich laten schminken. Deze middag start om 13.30 uur.

Bruisend hart van Haarle
De ZINiN Bibliotheek aan de Wolterinksweg vormt al 50 jaar het bruisende hart van het dorp, alhoewel de wat oudere inwoners van Haarle zich misschien nog wel de bibliotheek Joseph in het oude St. Joseph gebouw zullen herinneren. Het was pastoor Langedijk (sinds 1910 pastoor in Haarle) die de R.K. Leesbibliotheek oprichtte in het in 1918 gestichte St Joseph gebouw. Deze bibliotheek werd beheerd door de zus van het toenmalige schoolhoofd, Meester Laarman. Deze vestiging werd in 1968 opgeheven, toen het gebouw samen met het oude kerkgebouw werd gesloopt, waarna burgemeester Mr. Frederik Reinhard Crommelin de nieuwe bibliotheek opende. En daar kom je niet alleen om een boek te lenen, want er vinden al jaren heel veel diverse activiteiten plaats. Hierdoor is de Haarlese ZINiN bibliotheek een echte ontmoetingsplaats geworden. Een voorleesontbijt voor peuters, workshops voor jeugd en volwassenen en uiteraard Sinterklaas die de bibliotheek altijd als logeerplaats gebruikt als hij in Nederland is.