Afbeelding
Foto: Gemeente

Gemeente Hellendoorn helemaal Rookvrij

HELLENDOORN - Als eerste Overijsselse gemeente sluit de gemeente Hellendoorn zich aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij, het landelijke samenwerkingsverband van publieke en private organisaties, dat zich inzet voor een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden. In Nederland sterven elk jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. De Alliantie Nederland Rookvrij wil dit voorkomen door opgroeiende kinderen te beschermen en te voorkomen dat kinderen überhaupt beginnen met roken, omdat roken bovenal erg verslavend is. Twee derde van de rokers is al voor de 18e verjaardag begonnen. De gemeente Hellendoorn heeft de Kadernota Publieke Gezondheid opgesteld. In het uitvoeringsprogramma dat daarbij hoort is rookvrije sportaccommodaties één van de uitgangspunten. In 2018 is een start gemaakt met het toewerken naar rookvrije sportaccommodaties en rookvrije sportverenigingen. Met sportverenigingen is de afspraak gemaakt om alle gemeentelijke accommodaties rookvrij te maken vanaf sportseizoen 2019/2020.

Sportclubs enthousiast

Op dit moment zijn alle binnensportaccommodaties in de gemeente Hellendoorn al geheel rookvrij. Bij de entrees van deze accommodaties en bij zwem-, sport- en zorgcomplex Het Ravijn zijn rookvrije zones aangebracht. De Bestuurscommissie voor de Lichamelijke Opvoeding en de Sport (BLOS) van de gemeente Hellendoorn is afgelopen tijd in gesprek gegaan met sportclubs, die gehuisvest zijn op gemeentelijke sportparken. De sportclubs is gevraagd om rookvrije afspraken in te voeren tijdens jeugdactiviteiten. De meeste clubs hebben hier positief op gereageerd. Zij hebben gezamenlijk de ambitie uitgesproken met ingang van het sportseizoen 2019/2020 rookvrij te willen zijn. Enkele clubs zijn zelfs al geheel rookvrij tijdens dit lopende sportseizoen.
Wettelijk is bepaald dat voor 2020 alle onderwijsgebouwen en schoolterreinen rookvrij moeten zijn. Enkele schoolbesturen in de gemeente Hellendoorn hebben hier al op geanticipeerd. In de onderwijsgebouwen en op schoolterreinen is roken niet meer toegestaan in nabijheid van kinderen.
Zo is CSG Reggesteyn in Nijverdal al een aantal jaren rookvrij.