hdrpl
hdrpl Foto:

Eerste bewoners nemen intrek in September Nijverdal

NIJVERDAL - Inmiddels hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in September Nijverdal, een nieuw thuis voor ouderen met dementie aan de Salomonsonstraat. Binnenkort volgen er nog meer bewoners. In totaal biedt het sfeervolle woonhuis plek aan twintig bewoners.

"Op deze manier kunnen we eerst rustig wennen aan elkaar. Dat geldt voor de bewoners, maar ook voor het personeel", zegt leidinggevende Heidi Cruiming.

Wanneer je de ruime parkeerplaats voor het woonhuis oprijdt, merk je niet dat je het terrein van een zorgorganisatie betreedt. Aan de buitenkant lijkt het alsof je drie aparte woonhuizen aantreft. In het huis zijn alle ruimten echter verbonden. Er zijn twintig appartementen, acht op de benedenverdieping en twaalf op de bovenverdieping. Alle bewoners beschikken over een eigen appartement, dat ze helemaal zelf kunnen inrichten. Meegebrachte meubels en spulletjes geven al gauw een vertrouwd gevoel. Zo kunnen alle bewoners prettig wonen en een eigen leven blijven leiden, met de beste zorg.

Het huis heeft een landelijk karakter. Dat vind je overal terug in de inrichting van de algemene ruimten. De voordeur van September is niet gesloten. Bewoners kunnen naar buiten als ze dat willen en bezoek kan altijd binnenwandelen. Uitgangspunt is dat iedere bewoner de rest van zijn leven in het woonhuis blijft wonen, met de ondersteuning en de zorg die op dat moment nodig is.

Beneden zijn twee grote, gezellige woonkamers ingericht en een mooie woonkeuken. In de woningen wordt een volledig zelfstandige huishouding gevoerd die niets weg heeft van het leven in een traditioneel verzorgingstehuis. Heidi: "Iedereen heeft de vrijheid om eigen keuzes te blijven maken. Wel wordt continu gekeken waar de behoeften van de bewoners liggen. Willen zij rust en uitslapen of juist deelnemen aan allerlei activiteiten. Wat hebben mensen vroeger altijd als hobby gehad. Kunst? Dan bezoeken we een kunstmarkt of museum. Tuinieren? Dan gaan we naar een tuincentrum. Alles is mogelijk. "

Bij een normaal leven horen ook dagelijkse bezigheden, zoals zien en ruiken dat er eten gekookt wordt, de was vouwen of naar buiten gaan en boodschappen doen. Daar waar mensen kunnen en zin in hebben, helpen ze mee. "Het is goed om de bewoners te betrekken bij alle dagelijkse bezigheden. De dingen doen die men thuis ook deed, zoveel mogelijk gewoon dus. De eigenwaarde gaat daardoor weer omhoog", legt Heidi uit. "We zullen ook regelmatig activiteiten organiseren in het komende jaar voor allerlei verschillende mensen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan huiskamerconcerten of een zomerfeest."

Er is dus veel ruimte voor persoonlijke aandacht door een vast team van betrokken professionals. Zij stonden al een tijdje te springen om aan het werk te gaan en willen ervoor zorgen dat de bewoners zich zo snel mogelijk thuis gaan voelen in hun nieuwe woonomgeving.

Heeft u interesse in wonen bij Nijverdal? Neem dan contact op met Heidi Cruiming – heidi.cruiming@wonenbijseptember.nl, 088 184 01 61.