Luuk en Boet naar Skills Talents

HELLENDOORN - De provinciale kampioenschappen Skills Talents voor BWI en PIE vmbo leerlingen worden dit jaar voor het eerst op locatie gehouden. Opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente in Almelo stelt donderdag 14 februari haar enorme instructie-hal beschikbaar voor de wedstrijden in de categorieën BWI en PIE. Twee jongens uit de gemeente Hellendoorn behoren tot de kanshebbers: Boet Ruiterkamp en Luuk Jansen van scholengemeenschap Reggesteyn.

Aan de Skills Talents doen vmbo'ers mee uit het 4e en laatste leerjaar en in een enkel geval zeer getalenteerde leerlingen uit het 3e jaar. De wedstrijden worden gehouden om het belang van vakmanschap en jonge vakmensen te benadrukken en om het beroepsonderwijs te promoten. Dat alles is van groot belang, omdat er in tal van sectoren grote tekorten aan werknemers ontstaan. De bouw- en installatiesector bijvoorbeeld, kampt al sinds jaar en dag met een grote uitstroom van oudere, ervaren beroepskrachten en te weinig nieuwe mensen. De vakwedstrijden zijn daarom ook een plek geworden voor het bedrijfsleven om nieuwe veelbelovende werknemers 'te spotten'.

Aan de provinciale wedstrijden Skills Talents doen in Almelo teams van zes scholengemeenschappen uit Overijssel mee. Tijdens de wedstrijden krijgen teams van drie leerlingen een opdracht die ze gezamenlijk moeten uitvoeren. Een geoefende jury beoordeelt de manier van werken en het eindresultaat. De winnaars worden 's avonds om 19.00 uur bekend gemaakt en ontvangen hun prijs uit handen van voorzitter Heerts van de MBO raad.
De twee beste teams uit beide categorieën mogen in maart meedoen aan Skills Talents, the finals, de grote landelijke finale in de RAI Amsterdam.