Afbeelding
Foto: Stock

Voltallig college aanwezig bij presentatie duurzaamheidsmaatregelen

NIJVERDAL - Wethouder Dennis op den Dries presenteerde dinsdag 29 januari een achttal duurzaamheidsmaatregelen die dit jaar nog zullen worden uitgevoerd. Om te onderstrepen dat het de gemeente ernst is met het behalen van de klimaatdoelstellingen die opgenomen zijn in de Duurzame Energievisie Hellendoorn werd hij omringd door het complete college op de persconferentie.

"Het beeld dat het allemaal wel mee zal vallen moet de wereld uit", aldus de wethouder. De gemeente gaat zelf het goede voorbeeld geven door diverse gemeentelijke gebouwen, waaronder de gemeentewerf, sporthallen en het Huis van Cultuur en Bestuur te voorzien van zonnepanelen.

Eveneens zullen "slimme" regelaars en domotica aangebracht in de sporthallen waardoor energie bespaard kan gaan worden. Het gaat om een investering van ruim een half miljoen euro, die gehaald zal worden uit het zogeheten revolverend fonds. Maar ook de inwoners moeten aan de slag. Op den Dries wil graag in samenwerking met de burgers praten over de invulling. "Maar", zegt hij erbij: "De discussie moet een keer klaar zijn, we kunnen niet anders dan nu serieus aan het werk gaan met het terugdringen van de CO2 uitstoot. Die opdracht hebben we ook vanuit de landelijke overheid."

Kostenbesparing

Het college zal tenslotte naar de raad gaan om toestemming te vragen de houtversnipperaar te vervangen. Dat zou een kostenbesparing kunnen opleveren van 50.000 euro per jaar. Over het draagvlak onder de inwoners maakt het college zich geen zorgen. "We beginnen door het goede voorbeeld te geven", aldus burgemeester Anneke Raven.

Door: Wil de Bruine.

Hekken voormalige
vuilstort

Het terrein van de voormalige vuilstort op de hoek Holterweg/Bergleidingweg in Nijverdal is door de gemeente met hekken afgesloten. Op deze locatie wil een initiatiefnemer een mountainbikeparcours realiseren. Werkzaamheden zijn echter te rigoureus uitgevoerd en niet uitgevoerd in overeenstemming met de gemaakte afspraken. Voor de aanleg van de mountainbikeparcours geldt dat er een omgevingsvergunning benodigd is. Deze vergunning is nog niet aangevraagd. De gemeente is onder meer verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening van het gebied. De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor de bodem op de voormalige vuilstort. Op last van zowel de provincie als de gemeente zijn de werkzaamheden dan ook stilgelegd. Tot nader order is het terrein met hekken afgesloten.
Provincie en gemeente zijn in overleg met de initiatiefnemer over het vervolg van het traject.