Afbeelding
Foto: Gemeente Hellendoorn

Heeft u ze al gezien?

NIJVERDAL - Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de gemeente Hellendoorn is gestart met gescheiden afvalinzameling aan huis. In dat kader is vorige week in de gemeente een unieke project gestart: gescheiden inzamelen van restafval en PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) in de openbare ruimte.

Aan de vernieuwde Grotestraat in Nijverdal zijn de eerste nieuwe duobakken voor restafval, PMD, sigarettenpeuken en kauwgom geplaatst. Wethouder Dennis op den Dries onthulde symbolisch de eerste nieuwe duobak aan de Grotestraat. Tegelijk met de plaatsing van de nieuwe duobakken wil de gemeente samen met alle gebruikers van de winkelstraten de uitdaging aangaan om de prijs voor Het Schoonste Winkelgebied van Nederland 2019 in de wacht te slepen. Hiervoor is zowel het centrum van Nijverdal als Hellendoorn aangemeld bij Nederland Schoon.

Heidepaars
In de gemeente Hellendoorn komen in totaal 35 nieuwe duobakken te staan. De nieuwe duobakken hebben een grijze bak voor het restafval en een heidepaars kleurige bak voor het PMD-afval. De kleur heidepaars is een verwijzing naar de kenmerkende tint van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De bakken zijn voorzien van een aparte sigarettenkoker en een kauwgombakje. Het bedrijf GumBuddy verwerkt de kauwgom tot nieuwe grondstoffen. Hier worden onder andere slippers en schoenen van gemaakt.
Zodra de vorstperiode voorbij is, worden ook in het winkelgebied van Hellendoorn en in de winkelstraten van Nijverdal de nieuwe duobakken geplaatst. Deze worden gescheiden geleegd en het afval blijft gescheiden. Een elektrische wagen van de gemeente gaat het afval stil en schoon inzamelen. Deze proef met het gescheiden inzamelen van afval in de winkelstraten wordt mede mogelijk gemaakt door een financiƫle bijdrage van de verpakkingsindustrie.