Afbeelding
Foto: Pixabay

Kinderboerderij toegankelijk voor publiek in mei

NIJVERDAL - Op een druilerige maandag, een week of twee terug, zijn we op bezoek bij de vrijwilligers van de Kinderboerderij in Nijverdal. Door de vele regenval van de afgelopen tijd ziet het er nog wat modderig uit, maar tegelijkertijd is te zien dat de vrijwilligers niet stil hebben gezeten de afgelopen maanden. Het terrein krijgt echt vorm. Als het allemaal lukt, wordt de Kinderboerderij in mei toegankelijk voor publiek.

Kinderboerderij Hellendoorn gaat nog niet officieel open dit jaar, maar het is de bedoeling om – bij wijze als proef - bezoekers toe te laten van mei tot en met september 2019. Na deze periode gaat het bestuur opnieuw kijken wat de mogelijkheden zijn. "Wat we nu op het terrein doen en realiseren, zijn allemaal zaken die zowel binnen de nieuwe bestemming (cultuur en ontspanning) als binnen de vorige bestemming (agrarisch met extensieve openluchtrecreatie) mogen. Dus daarvoor zijn we niet afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State", legt Wilma Paalman uit. "Mochten de omwonenden toch gelijk krijgen van de Raad van State, dan mag alles wat we nu aan het realiseren zijn, gewoon blijven bestaan. Dat geldt dus voor de boomgaard, de moestuin, de vlinder/bloementuin, de grondwal, de vijver en de natuurspeelplaats, maar ook voor paden, parkeerplaats en dierenweides. Ook mogen we binnen de huidige bestemming een afrastering plaatsen. We zijn nu bezig met het aanleggen van een wilgenschutting."

Via verschillende kanalen zijn mooie subsidiegelden binnengekomen voor de Kinderboerderij. Er is al veel gerealiseerd. Niet alleen vrijwilligers, maar ook het bestuur en vele basisscholieren hebben de afgelopen tijd flink de handen uit de mouwen gestoken. "We willen niet alleen 'besturen', maar ook volop meewerken. Het is prettig om met de handen bezig te zijn en er is altijd genoeg te doen", zegt Marc-Jan Hengstman. "In de afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met de inrichting van het terrein. De boomgaard is aangeplant, we hebben appel, peer, pruim en kers geplant. Na de fruitbomen zijn door leerlingen van de Elimschool ook 300 bessenstruiken aangeplant. In de geplaatste tunnelkas kunnen groenten worden gekweekt en buiten komt een complete moestuin, bijenstal, natuurspeeltuin en belevingspad."

Hengstman vervolgt: "Het is uiteindelijk de bedoeling om de gehele oogst te gebruiken voor de verkoop, om de dieren te voeren of om te verwerken tot voedsel. Restmateriaal wordt gebruikt voor de grondverbetering. Ook gaat een gedeelte naar de voedselbank Hellendoorn. We willen een duurzame kinderboerderij die in de volle breedte hier aandacht aan besteed. Er is aandacht voor Groen en Voeding, Duurzame dieren, Energie, Bouwen en gebouwen, Water en Afval. Mens, dier en natuur worden met respect behandeld en benaderd. Het is geen recreatie- of pretpark. Er is een kleine, beperkte horecavoorziening aanwezig zodat ouders hier een kopje thee of koffie kunnen drinken, of iets fris met een kleinigheid te eten."

Het bestuur wacht bewust met het plaatsen van de geplande gebouwen totdat er een officiële uitslag van de Raad van State is. Daarom wordt in de maanden dat de kinderboerderij geopend is voor bezoekers, gebruikt gemaakt van een mobiel terrasje. "Deze maanden willen we alvast laten zien wat we inmiddels gerealiseerd hebben. Kinderen kunnen kijken naar de dieren of zich vermaken op het belevingspad en in de natuurspeeltuin. Ook kunnen ze voelen en proeven van de fruitsoorten en groentes," aldus Wilma Paalman. "Nu eerst hard aan het werk om alles gereed te krijgen voor de opening."

Dit verhaal is tot stand gekomen door middel van een beursvloerdeal op Beursvloer Hellendoorn.