Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Het begin van de lente...

NIJVERDAL - Op donderdag 21 maart, de eerste voorjaarsdag duren dag en nacht even lang. De Zon is net zo lang boven als onder de horizon. Astronomisch gerekend is dat het begin van de lente.

In het voorjaar wordt het langzaam warmer en de natuur wordt groener, al houdt de natuur zich niet altijd aan de door de mens bedachte indeling in seizoenen. Het voorjaar is het seizoen van het nieuwe leven, of zoals Gorter zei in zijn gedicht 'Mei': "Een nieuwe lente en een nieuwe geluid." Donderdag 21 maart organiseren de Sterrenwacht Hellendoorn en het BuitenCentrum van Staatbosbeheer in Nijverdal een gezamenlijke activiteit. U krijgt door een vrijwilliger van de sterrenwacht aan de hand van een PowerPointpresentatie uitleg over onder andere de maan, maanstanden en allerlei weetjes over de maan. Juist deze dag zijn de maanstanden bijzonder. Een enkele keer per jaar kunnen wij hier het schouwspel zien dat de zon ondergaat en bijna gelijktijdig de volle maan verschijnt. Vervolgens vertelt de boswachter over het belang van licht en donker in de natuur en over het nachtelijk leven in het bos. Welke dieren slapen 's nachts en welke zijn juist wakker en actief. Waarom is donker en rust zo belangrijk in de natuur?

Daarna is het jassen aan en naar buiten. Onder begeleiding van de boswachter maakt u een wandeling van ongeveer 4 km door het bos. Bij het uitzichtpunt kijken we richting het westen en zien we de zon ondergaan. Vervolgens lopen we naar de andere zijde van het uitzichtpunt en zien we de volle maan opkomen. Tijdens de terugweg wordt het donker en de ogen wennen aan het donker. Ook al is het donker het is prachtig in het bos. En nu maar hopen op een heldere avond. Bij helder weer bekijkt u de maan door de telescoop in de koepel van de Sterrenwacht. Mocht het bewolkt zijn dan gaat u de maan en andere hemellichamen bekijken in het planetarium. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen €12,50 kinderen tot en met 12 jaar €7,50 (inclusief een kop koffie/thee) De avond begint om 18.15 uur en rond 21.15 uur is het afgelopen.

"Lente in Twente"

Wandel zondag 24 maart mee met een natuurgids en geniet van de lente op de Sallandse Heuvelrug. De gids neemt u mee door de bossen en naar de heide. De start van de wandelingen is bij het BuitenCentrum om 14.00 uur. Het duurt ongeveer 2 uur. De lengte van de wandeling is rond de 4 à 5 kilometer. Kosten: volwassenen €4,- en kids €2,50.
Van te voren aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl.