Afbeelding
Foto: Ben Middelkamp

Een ode aan de Smidse van ZINiN

NIJVERDAL - Ik was afgelopen zondag bij de Smidse in Nijverdal. Die dag trof me, omdat we elke dag kunnen kiezen tussen angst en moed. Wat me trof komt wat verderop. Allereerst, wat een schitterend gebouw! Wat een historie ademt dit pand.

De roots van Twente en de Twentse steden en dorpen liggen toch vooral in de textielindustrie. Het is de ondergrond van de cultuur van Nijverdal en veel van onze voorouders waren verbonden met deze industrie. Het zit allemaal in dit gebouw en als we er een beetje goed voor zorgen, kunnen we er in cultureel opzicht nu allemaal garen bij spinnen. Hebben we er Zinin?

Afgelopen zondag was een wisselvallige dag, dan weer zon en dan weer regen en zelfs hagel. Jazz zangeres Sazz Leonore trad op. Alleen met een gitarist en contrabasist, stond ze op het podium. Zonder zelf een instrument in de hand te hebben, was er niets om zich achter te verbergen. Zo`n mooie stem, meid ook, zoekend naar positie en sfeer tussen muzikanten en publiek. Je, of in elk geval ik, hield je bijna vast, gaat het lukken? Kan ze de juiste toon bij zichzelf en de snaar bij het publiek vinden? De kwetsbaarheid en fragiliteit was treffend. Haar kledingkeus was niet die van mij geweest, maar maakte haar meer kwetsbaar. De contouren van haar lichaam en rondingen tekenden strak af. Wat ik er ook van vind, het geeft wel spanning in de zaal. In dit zoeken maakt Sazz contact met het publiek en maakt een opmerking over de zon. De spanning van haar is voelbaar, alsof voor je een porseleinen kopje na de val, dreigt te breken of het zal houden. De reactie van een oud mannetje in de zaal voert de spanning nog hoger op: `We hebben twee zonnetjes vandaag hoor!`, roept hij naar haar toe.

Nu is het aan het publiek, zien we deze opmerking door de ogen van angst; wat een vies oud mannetje! Wat luttele momenten voel je de spanning nog hoger oplopen, het publiek weegt en beslist. De keuze is om dit te zien, alles te zien, in puurheid en eerlijkheid. De man krijgt bijval en daarmee Sazz. De toon is gezet! Er is gekozen voor moed! Mooi hoe het kleine publiek, vooral Nijverdals publiek, haar subtiel blijft aanmoedigen. De zon deed de rest. Ze raakte in vorm en daarmee het publiek. Een één, twee in een grootste voetbalwedstrijd zou er bij verbleken.
En zo kan de Bleek weer doen wat het deed, vuiligheid verwijderen, schoonwassen. En zo kunnen wij elke dag de herinneringen en diepten van onze angst, doen verbleken. Het licht binnen laten komen en kiezen voor moed, voorzichtig te zijn in oordelen, zodat het licht terrein gaat winnen. Dat we allen in de Smidse nog veel plezier kunnen hebben; ik heb er Zinin!

Hans Bolte, Puur therapie en coaching