Afbeelding
Foto: Dinand Webbink

Opkomst en ondergang van landgoed De Eversberg

NIJVERDAL - In februari is de voorverkoop van het boek Opkomst en ondergang van landgoed De Eversberg gestart. Om dit standaardwerk te kunnen uitgeven moeten er op voorhand 250 exemplaren verkocht worden. Inmiddels hebben ruim honderdvijftig mensen zich van het boek verzekerd. Dus nog een kleine honderd te gaan!

Het boek kost in de voorverkoop € 37,50, na de presentatie in november € 45,-. Inschrijfformulieren zijn tot 1 juni verkrijgbaar bij de bibliotheken en boekhandels in Hellendoorn, Nijverdal, Wierden en Rijssen. Ook kan men het boek bestellen via uutgeverieje.boaken@gmail.com. In het boek van ruim 600 pagina's wordt niet alleen de ontstaansgeschiedenis van landgoed De Eversberg beschreven, maar ook wordt aandacht geschonken aan de lange reeks eigenaren. Hun positie in de gewestelijke politiek komt aan de orde, evenals hun militaire carrière, hun invloed tijdens vergaderingen van de marke Notter, het kopen van gronden na de afschaffing van de marke, de bouw van pachtboerderijen en de spelregels waaraan pachters zich hebben te houden.
De schrijver gaat bovendien uitgebreid in op de families die in de loop van de tijd de boerderijen van landgoed De Eversberg hebben bewoond, zowel pachters als latere eigenaren. Een ware verrijking vormen de volledig uitgewerkte stambomen van elke familie.