Afbeelding
Foto:

De oorlog herdenken, vrijheid vieren

NIJVERDAL - De Nationale Herdenking was oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een belangrijk moment om stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies staan vele cijfers over WOII. Zo staat er vermeld dat er ongeveer 102.000 personen slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Mensen die gedood zijn om wat ze waren, zonder enige andere reden. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en dus blijft het belangrijk om er steeds bij stil te blijven staan. Op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de twee minuten stilte herdacht. En niet alleen zij, maar op 4 mei worden allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.

Herdenken
De herdenkingsplechtigheid op 4 mei zal plaatsvinden bij het oorlogsmonument aan de De Joncheerelaan/Ninaberlaan. Aanvullend aan de twee minuten stilte, het Wilhelmus en de kransleggingen wordt het gedicht "Vrijheid in keuze" voorgedragen door Marel Hegeman. Zij won met haar gedicht de eerste plaats in de Hellendoorse gedichtenwedstrijd en mag ter ere daarvan haar gedicht, met de Dodenherdenking als thema, voordragen tijdens de herdenking.

Freedom Ride
Geheel in stijl van Bevrijdingsdag wordt op zondag 5 mei de Freedom Ride gehouden. Door de organisatie omschreven als "een bevrijdingsfestival, maar dan op de fiets." Niet alleen militairen, veteranen en topsporters doen mee aan de rit, ook fietsliefhebbers zijn welkom om mee te doen. De Freedom Ride doet elk jaar een andere provincie aan, dit jaar trekt de route door Overijssel en haar belangrijke, historische plekken. Deelnemers kunnen kiezen uit een tocht van 35, 75, 90 of 130 km. De voorinschrijving is geopend tot zaterdag 4 mei. Daarna kan men op de dag zelf inschrijven.