Dialectcafé Noaberhuus: Weten wa'j zegt

HELLENDOORN - Hoe is ons Sallands dialect ontstaan? Wijst de oorsprong naar het Nedersaksisch of komt het voort uit het Keltisch? Of is er verbinding tussen beide talen? Waarom worden bepaalde klanken rond Deventer of Zwolle anders uitgesproken dan hier in Hellendoorn?

Deze en andere vragen worden beantwoord in het tweede dialectcafé, georganiseerd door Helders Bloei in het Noaberhuus, het Hellendoornse dorpshuis. Het eerste dialectcafé was een groot succes. In het Noaberhuus zullen regelmatig bijeenkomsten worden gehouden waar de streektaal centraal staat. Tijdens de tweede bijeenkomst zal taalkundige Harrie Scholtmeijer van de IJsselacademie vertellen over de geschiedenis van het Nedersaksisch, het verschil tussen dialect en taal en over de verschillende dialecten in Overijssel. Albert Bartelds zal met de aanwezigen in gesprek over de toekomst van de streektaal en hij zal iets vertellen over de verschillende streektaalprojecten van de IJsselacademie. Hij zal dit afwisselen met muziek en een quiz.

Het tweede dialectcafé wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het dorpsbudget en het dorp Hellendoorn en vindt plaats op donderdag 9 mei om 20.00 uur.