Afbeelding
Foto:

Hellendoorn zet in op duurzame energie-innovatie

HELLENDOORN - Hoe ziet de toekomst van het energieverbruik en de opwekking er uit over twintig jaar? Gemeenten, energiebedrijven en andere overheden en organisaties zijn druk bezig om over te schakelen naar duurzame energie. Met name de groei van zonne-energie was fors de afgelopen jaren, zonder een eind in zicht. Waar staat Hellendoorn op dit vlak?

In 2017 stelden de meeste Twentse gemeenten een overkoepelende Twentse Energie Strategie vast. Hof van Twente en Hellendoorn kozen toen om niet deel te nemen in de strategie; Hellendoorn trekt zijn eigen plan met lokaal onderbouwde doelen.

Zonne-energie voorop
Momenteel is zonne-energie bezig aan een grote opmars. Niet verwonderlijk, aangezien de panelen steeds efficiƫnter worden en dus meer opbrengen, terwijl ook de prijzen van panelen lager zijn dan voorheen. Zowel voor de particulier als ondernemer bieden deze dan ook mooie kansen om duurzame, eigen energie op te wekken. Steeds meer lokale bedrijven doen dit al. Zo bracht wethouder Willem Joosten bezoeken aan Kartplaza en Auto Bas op bedrijventerrein 't Lochter, die hun daken volleggen met zonnepanelen. En in de afgelopen maanden legde de gemeente zelf ook 1.300 panelen op gemeentelijke gebouwen. Een grootschalig en veelbelovend initiatief is nu dat van een duurzaamheidsscherm langs de straks verbrede N35 tussen Nijverdal en Wierden. Een initiatief dat deze zomer ook door de provincie Overijssel en Twence is omarmd.

Duurzaamheidsscherm
De gemeente had al langer de ambitie om de geluidsoverlast door wegverkeer op de N35 terug te dringen voor de inwoners van de Kruidenwijk en Nijverdal Oost. Het plaatsen van een geluidscherm was een logische optie, maar het kon nog duurzamer. Zo kwam een werkgroep met het idee om een geluidsscherm ook te voorzien van zonnepanelen. En het 'duurzaamheidsscherm' was geboren. De locatie waar het scherm geplaatst zou kunnen worden, heeft een lengte van twee kilometer, parallel aan de nieuwe Rijksweg, tussen de weg en het naastgelegen spoor. De opgewekte energie kan gebruikt worden door de bewoners van de achterliggende wijken.