Afbeelding
Foto: Reggewinde

Nieuwe structuur openbare basisscholen

HELLENDOORN/NIJVERDAL - De drie openbare basisscholen in Hellendoorn en Nijverdal, 't Heem, de Peppel en Reggewinde gaan vanaf dit nieuwe schooljaar intensief met elkaar samenwerken.

Alle drie de scholen (vier locaties) zijn vernieuwende scholen die zich elk op haar eigen manier gespecialiseerd heeft. Waar de ene school zich sterk ontwikkeld heeft in het lesgeven aan meer- en hoogbegaafde leerlingen, heeft de andere school zich vooral gericht op talentontwikkeling in de breedste zin van het woord. Als vernieuwingsscholen hebben alle scholen zich ontwikkeld in het aanbieden van onderwijs op maat, waarbij de lesmethode niet centraal staat, maar de talenten en mogelijkheden van het kind uitgangspunt vormen voor het onderwijsaanbod. Dit betekent in de praktijk dat leerlingen soms leerstof van een andere groep aangeboden krijgen, verdiepingsstof krijgen, of opdrachten die passen bij hoogbegaafde leerlingen. Het blijkt dat het welbevinden van de leerlingen door deze manier van werken sterk groeit, ze krijgen meer zelfvertrouwen en voelen zich eigenaar van hun eigen ontwikkeling. Ook ouders worden nadrukkelijk betrokken bij de keuzes die gemaakt worden in leerstof.

Units
We werken graag in combinatiegroepen of zogenaamde units, zodat de scheiding tussen de verschillende jaarklassen eenvoudig doorbroken kan worden en leerlingen gemakkelijk per vakgebied het onderwijs kunnen krijgen dat bij hem of haar past. Dit voorkomt veel frustratie, faalangst en in veel gevallen ook verwijzingen naar een vorm van speciaal onderwijs.
Delen van kennis
De scholen willen graag de opgedane kennis en ervaringen meer met elkaar delen en gebruik maken van elkaars specialisten. Uitgangspunt is dat scholen zich vaak veel sneller ontwikkelen als zij intensief samenwerken met andere scholen en instanties. Daarom is besloten dat de scholen vanaf dit schooljaar geleid worden door één meerscholen directeur, de heer Rob Huberts. De dagelijkse leiding van de verschillende scholen is in handen van locatieleiders. De locatieleiders vormen samen met de meerscholen directeur een gezamenlijk managementteam, zodat vanuit dit team gewerkt kan worden aan een optimale samenwerking.