Resultaten gemeentelijke bezuinigingsenquête

NIJVERDAL - Na het nieuws dat de gemeente volgend jaar flink moet bezuinigen, ze stevenen af op een gat van 8 miljoen euro, werd twee weken geleden een uitgebreide enquête gepubliceerd in het gemeentenieuws.

In de enquête vond men 27 vragen waarin kon worden aangegeven op welke zaken de gemeente zou kunnen bezuinigen en welke zaken juist onveranderd moeten blijven. De gemeente gaf alle inwoners een week de tijd om hun mening te geven over de gevoelige kwestie. Hier werd in totaal 1757 keer gebruik van gemaakt.

Minder steun
De resultaten spraken voor zich. Op sommige punten waren de inwoners zeer eensgezind. Bijvoorbeeld op de stelling dat de gemeente taken die zij niet wettelijk verplicht op zich hoeven te nemen, moeten overlaten aan inwoners, organisaties en bedrijven. 44,9% was het hier mee eens en nog eens 16,4% zelfs zeer eens. Een andere stelling die veel support kreeg luidde dat de gemeente inwoners met een laag inkomen niet meer ondersteuning moet bieden dan wettelijk verplicht is. 32,9% was het hier mee eens en 17,9% zeer eens. Ook kreeg de stelling "de gemeente moet mensen met een laag inkomen ondersteunen met advies en voorlichting in plaats van met geld en ondersteuning" veel steun. 40,9% is het hier mee eens en 26,2% zeer eens. Om in dit thema te blijven, is er ook een meerderheid voor dat de gemeente zich minder inzet voor het ondersteunen van inwoners bij het vinden van een baan. Volgens de stelling, waarbij een meerderheid het eens of zeer eens was, moeten inwoners hier zelf meer voor doen.

Jeugdzorg
Het tekort dat is ontstaan komt voort uit het budget voor de jeugdzorg en WMO, belangrijke onderwerpen in de enquête. Een grote meerderheid is er voorstander van dat de gemeente deze taken uitbesteedt als een andere organisatie ze goedkoper kan uitvoeren. 51,7% was het hier mee eens en nog eens 34,9% is het er zeer mee eens. Ook vond men dat subsidies aan organisaties voor (jeugd)zorg en WMO alleen moeten worden uitgekeerd als er aantoonbaar resultaat wordt geleverd. Hier is 47,2% het mee eens en 34,7% het zeer eens.

Weerstand
Behalve dat, werd ook duidelijk waar men niet op wil bezuinigen. Zo mag volgens 39,2% niet gekort worden in de financiën voor speelplaatsen en ook de tarieven voor gemeentelijke sporthallen en accomodaties mogen volgens de meerderheid niet of maar iets verhoogd worden. Ook de begrafenisrechten lijken een punt waarop maar weinig op bezuinigd zal moeten worden. 37,8% vindt dat deze kosten niet verhoogd mogen worden en 35,5% gaat er mee akkoord dat de kosten maar iets hoger worden. Over de financiële bijdrage voor zwembad Het Ravijn zijn de meningen zeer verdeeld. 23,4% wil de bijdrage niet verlaagd zien, 23,3% kiest voor een kleine verlaging, 24,7% voor een verlaging en 25,9% voor een forse verlaging. Het ZINiN theater heeft een iets zwakkere positie. 27,5% vindt het prima als hun bijdrage iets wordt verlaagd, 28,9% gaat akkoord met een verlaging voor het theater en 30,4% met een forse verlaging. De ZINiN bibliotheek kreeg meer steun van inwoners. 24,7% wil de bijdrage hiervoor niet verlaagd zien, 29,4% wil het iets verlagen, 24,6% wil het verlagen en 17,4% zou het fors verlagen.

Cultuur verliest
Andere bezuinigingen zouden volgens de inwoners gehaald moeten worden uit onder andere evenementen. Een meerderheid vindt het een goed plan om de kosten voor beveiliging voor activiteiten zoals Bruisend Nijverdal en Dauwpop door te berekenen aan de organisatoren. Verder bleek het bestuur van de gemeente voor velen een post te zijn waarop meer bezuinigd mag worden. Ook cultuur en klimaat zijn onderwerpen waarop men zou willen bezuinigen. En overduidelijk was dat een grote meerderheid niet zelf wil opdraaien voor de kosten. Op de vraag of men bereid is om een verhoging op de jaarlijkse aanslag van de gemeente te accepteren om de financiële problemen van de gemeente te helpen oplossen, koos 73,2% voor nee. 20,8% is hier wel toe bereid en de resterende 6% weet het niet. De overgrote meerderheid vindt een verhoging van 0-10% op de aanslag acceptabel, 65,2% van de ondervraagden.