Gemeente vervangt verouderde afvalbak

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn vervangt in maart volgend jaar alle verouderde minicontainers voor restafval. Na ruim 25 jaar trouwe dienst zijn de containers volgens de gemeente dringend aan vervanging toe.

De containers krijgen het gedurende hun leven zwaar te verduren. Zware, vieze ladingen, buiten staan bij weer en wind. Ze kunnen wel wat hebben, maar ze zijn niet bestemd voor de eeuwigheid. Sterker nog, de normale afschrijvingstermijn voor een minicontainer is tien jaar. Het vervangen zat er dus al een tijdje aan te komen.

Kiezen
Inwoners kunnen straks zelf een keuze maken voor het gewenste formaat van hun restafvalcontainer. De gemeente wil inwoners wel stimuleren om liever te kiezen voor een 140 liter restafvalcontainer. De gemeentelijke ambitie is namelijk om de hoeveelheid 240 liter containers zo veel mogelijk terug te dringen. Met name door inwoners te stimuleren om beter te recyclen moet de hoeveelheid aangeboden restafval fors omlaag gaan. Op dit moment verwerkt de afvalinzamelaar nog zo'n 120 kilo restafval per inwoner, per jaar. Het doel is om dit uiteindelijk fors omlaag te brengen; zo dicht mogelijk bij 0 kilo in de buurt, hoewel 50 voor veel gemeenten een realistischer doel is. De nieuwe afvalcontainers worden ook direct voorzien van een chip, waarmee uiteindelijk ook het gedifferentieerd afvaltarief ingevoerd zou kunnen worden. Zo'n inzamelsysteem werkt in andere gemeenten al zeer effectief om de hoeveelheid restafval terug te dringen. De gemeente gebruikt de chips voor het optimaliseren van het afvalbeheer en bij verwerking van eventuele klachten.

Keuze
Inwoners krijgen in november een brief waarin zij uitleg krijgen over de keuze. Wanneer mensen niets aangeven ontvangen ze standaard de kleine container. Inwoners die overstappen van een grote naar een kleine container zijn dan goedkoper uit. Een restafvalcontainer van 140 liter kost nu 62,28 euro per jaar, terwijl een 240 liter container 105,96 euro per jaar kost. De prijs voor een grote container gaat met 15 euro omhoog als prikkel.

Correct aanbieden
We blijven even bij het thema afval, namelijk het correct aanbieden van de afvalbakken. De gemeente gebruikt sinds een aantal maanden ook een zijlader als afvalwagen. Hiervoor is het belangrijk dat containers goed geplaatst worden. Dit moet:

* Twee aan twee, strak tegen elkaar.

* Laat 40 centimeter ruimte tussen de sets.

* Plaats de containers 30 centimeter van de stoeprand.

* Zorg dat het deksel dicht is.

* Plaats de container niet achter of tegen een boom, hek of ander obstakel.