Afbeelding
Foto:

Rikie Dommerholt

"De laatste tijd moet ik steeds vaker denken aan de titel van het opstel dat ik voor mijn eindexamen in 1963 maakte: 'Welzijn is belangrijker dan welvaart'. Voor mij is het belangrijk dat iedereen in onze samenleving zich goed kan voelen en mee kan doen, of je nu rijk of arm bent, jong of oud, met of zonder beperking, wit of met een kleurtje." Aan het woord in de rubriek: Hoe is 't toch met… is Rikie Dommerholt.

"Het geeft me een goed gevoel om mensen te helpen. Het is soms maar een klein gebaar waardoor mensen zich beter kunnen voelen. Het gaat er helemaal niet om dat ik zo geweldig ben om iemand te helpen. Ik doe gewoon wat ik kan", vertelt Rikie. Waar kennen we deze Nijverdalse van? Begin jaren 90 is ze begonnen als vrijwilligster bij de Wereldwinkel, daarna vrijwilligster Werkgroep Kerk en Minima, journaliste Twents Volksblad, coördinator Steunpunt Minima en coördinator Stichting BOOM. Vanuit de Werkgroep Kerk en Minima was ze lid van het Netwerk Sociale Zekerheid en het Cliëntenplatform Werk en Inkomen. Ook was Rikie vanaf de oprichting in 1996 lid van LETS Hellendoorn en al vele jaren gastvrouw bij de PKN De Schaapskooi in de Kruidenwijk. Een lange staat van dienst, maar Rikie treedt niet graag op de voorgrond. "Het gaat niet zozeer om mij en om alles wat ik gedaan heb, maar meer om alle mensen die geholpen zijn en om alle anderen zonder wie ik dit alles niet had kunnen doen. Ik ben alleen maar heel dankbaar dat ik dit heb kunnen doen en op mijn manier een steentje heb kunnen bijdragen."

Rikie woonde twintig jaar in het buitenland, in tropisch Papoea-Nieuw-Guinea waar zus Annie al heel wat jaren werkte als onderwijzeres. "Ik heb daar een fantastisch leven gehad, de tropische temperaturen waren goed voor mij! Het is een prachtig land met heel veel lieve inwoners. In december 1990 kwam ik met de drie kinderen terug naar Nijverdal waar ik heel goed opgevangen werd door mijn familie.

Op 14 januari 1992 was de eerste bijeenkomst van de Werkgroep Kerk en Minima. "Ik werd gevraagd om als ervaringsdeskundige (bijstandsuitkering) mee te doen. Voor mij heel fijn, vooral omdat ik nog steeds op zoek was hoe ik weer mijn steentje kon bijdragen aan de Nijverdalse gemeenschap. Na enkele jaren trokken we het breder en ontstonden het Netwerk Sociale Zekerheid, het Cliëntenplatform Werk en Inkomen (adviesorgaan voor de gemeente), het Steunpunt Minima, het Hulpfonds en Stichting BOOM. Samen met anderen hebben we veel inwoners van de gemeente Hellendoorn op heel veel manieren kunnen helpen. Namen noemen is misschien gevaarlijk, maar Tine Felix-Elsinga en Aafko de Vries verdienen wel een vermelding bij dit hele gebeuren!"