Ze doen maar

Ach waar zijn de tijden van Ben de Groot gebleven. Met Welzijn Ouderen. Ik weet het nog. Het prijskaartje van het zwembad ging met een paar dubbeltjes omhoog. Mensen die lid waren van Welzijn Ouderen konden voor een klein bedrag naar het zwembad. De commissie van de Sport (de Blos) vond het niet onredelijk dat de mensen iets meer gingen betalen, zeker als je het prijskaartje vergeleek met het bedrag dat bijvoorbeeld een alleenstaande ouder voor haar kinderen moest betalen. Nou daar waren de senioren, die zich toen ouderen noemden, het niet mee eens. Het kaartje ging met meer dan 10% omhoog! Dat dat van een heel klein bedrag was, werd er niet bij verteld. Dat het om dubbeltjes ging. In een lange stoet togen ze naar het gemeentehuis. Een bomvolle raadszaal. En de verhoging verdween van tafel. Hun protest had effect. De raad ging om.
Anno 2019 blijft het oorverdovend stil als het college met een verhoging van de OZB komt van 25%. Het college heeft het handig aangepakt in de begeleidende brief. Het gemiddelde gezin gaat per maand rond de 7 euro meer betalen. Dat klinkt heel anders dan een verhoging van 25%. Al blijft het feit hetzelfde.
Ik voorzie geen optocht naar het Huis van Cultuur. Uit een enquête die de raad georganiseerd heeft blijkt dat 75% van de ondervraagden tegen de verhoging was. Bij elkaar toch een volle raadszaal lijkt me. De reactie zal wel zijn dat dat getalsmatig maar een hele kleine afspiegeling van de bevolking is. Wat de boeren deze week lukte met hun acties: de stikstofregels van tafel, zal geen inspiratie zijn voor de Nijverdalse inwoners. Geen protestmars. Geen bomvolle raadszaal. Anno 2019 uit je je kritiek vooral op Facebook lijkt het. Maar dat heeft geen effect moet ik je zeggen. De meeste politici in Nijverdal verafschuwen de social media. Zij lezen ze wel heb ik de indruk. Zelf gebruiken ze die voornamelijk om mooi-weer-verhalen te vertellen. Dat de social media misschien de podia zijn waarin gereageerd en gediscussieerd wordt, waar je kunt lezen hoe de bevolking denkt, vergelijkbaar met wat er zoal geroepen wordt op verjaardagsvisites wordt niet herkend. De toon van de social media deugt niet en daarmee wordt ook de inhoud van de kritiek met het badwater weggegooid. Het lijkt of de politiek zich niets gelegen laat liggen aan wat de bevolking denkt. Krijgen de mopperaars op Facebook toch gelijk. "Waarom zou ik protesteren. Ze doen toch wat ze zelf willen."