Afbeelding
Foto:

Hondenpoep: ruim het op en gooi het in de vuilnisbak

HELLENDOORN - Hondenpoep is één van de grootste ergernissen in de samenleving. Nederlanders zijn echte huisdierenliefhebbers, maar we houden ons niet altijd aan de regels.

De gemeente Hellendoorn brengt graag nog even de regels onder de aandacht, ook met het oog op de tijd van het jaar. Binnen heel Hellendoorn is het verplicht om hondenpoep van uw huisdier op te ruimen. Dit doet u het beste met een speciaal hondenpoepzakje dat de koop is bij de lokale dierenwinkels. Ook een boterhamzakje is goed te gebruiken om de poep op een hygiënische manier op te ruimen. Dit zakje gooit u dan wel in uw eigen vuilnisbak of een speciale afvalbak.

Verstopte kolken
De gemeente signaleert dat er in de herfst altijd problemen ontstaan door zakjes met hondenpoep. Deze zorgen voor verstopte straatkolken wanneer mensen dit niet in de vuilnisbak gooien. Dit zorgt weer voor wateroverlast en in het ergste geval kunnen ook roosters en pompen in rioolgemalen verstopt raken. Bovendien vervuilen ze de bodem en het grondwater. De gemeente roept dan ook op om de poepzakjes uitsluitend te deponeren in de afvalbakken die overal staan of mee te nemen naar huis.

Regels
Het uitlaten van de hond is ook aan bepaalde regels gebonden. Zo moet de hond binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd zijn. Deze mag alleen loslopen op de speciale uitrenveldjes. De locaties zijn te vinden op www.hellendoorn.nl. De eigenaar moet de hond ook aangelijnd uit de buurt houden van voorzieningen zoals speeltuinen, speelveldjes en zandbakken. Ook begraafplaatsen en gemeentelijke bloemperken zijn verboden terrein voor de viervoeter.

Boetes
Wie zich niet aan de regels houdt riskeert ook een boete. Het niet aanlijnen van de hond binnen de bebouwde kom kost al 95 euro. Het los laten lopen van de hond op een speelterrein levert u een prent op van 140 euro.

Ga in gesprek
Wie signaleert dat een ander zich niet aan deze regels houdt kan hen hierop aanspreken. Veel mensen zijn zich misschien niet altijd bewust van de regels. Wanneer mensen écht hardleers zijn en de overlast blijft, kan men bijvoorbeeld bij overlast door de buren ook een melding doen bij de gemeente.


Hondenbelasting
Naast de regels voor het aanlijnen van de hond en opruimen van hondenpoep zijn er ook concrete regels voor de hondenbelasting. Iedere hondenbezitter moet deze betalen; de kosten hangen af van de hoeveelheid honden die men heeft. In 2019 is het tarief 72 euro per hond, wat u voor maximaal vijf honden betaalt. Als u een kennel hebt, kunt u voor het kenneltarief in aanmerking komen. U hoeft niet voor elk soort hond een hondenbelasting te betalen; zo zijn blindengeleidehonden, hulphonden, asielhonden en honden jonger dan 3 maanden die nog bij de moederhond wonen vrijgesteld van hondenbelasting.