Afbeelding
Foto:

Gemeente werkt aan klimaatbestendigheid

NIJVERDAL- De klimaatverandering is een belangrijk thema voor de gemeente Hellendoorn. De afgelopen jaren lijkt deze problematiek in een stroomversnelling te komen. Waar de strijd eerder vooral gericht was op het voorkomen van wateroverlast, zijn de uitdagingen nu breder. Zo is ook aanhoudende droogte een risico van de klimaatverandering. Om hier collectief enige sturing aan te geven, hebben de Twentse gemeenten de klimaatatlas opgesteld.

Aan de hand van dit onderzoek gaan de gemeenten bekijken of het nodig is om maatregelen te treffen. Een van de grootste zorgen van klimaatverandering is wateroverlast. Door de extreme regenval is nu al te merken dat op sommige plekken de afwatering onvoldoende is, met overstromingen tot gevolgen. Dit probleem zal zich naar verwachting in de toekomst alleen maar uitbreiden. Met de zogenaamde Klimaatatlas is letterlijk in kaart gebracht welke delen van Twente in de toekomst onder water kunnen komen te staan. Vooral in verstedelijkt gebied, met weinig groen en veel betegelde gebieden, is dit risico hoog. Met de klimaatatlas wil ook de gemeente Hellendoorn goed voorbereid zijn op de komende uitdagingen.

Maatregelen
In Hellendoorn neemt en promoot de gemeente al uiteenlopende maatregelen om in te spelen op de klimaatverandering. Ook van inwoners, bedrijven en andere organisaties wordt een bijdrage gevraagd aangezien zij een groot deel van het grondoppervlak bezitten. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van tuinen en daken of het afkoppelen van de regenpijp van het riool. Iedereen moet een steentje bijdragen om uiteindelijk samen bestand te zijn tegen toekomstige weersextremen. Inwoners kunnen ook zelf hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door steen juist weg te halen. De vele versteende tuinen van de afgelopen decennia zorgen namelijk voor een relatief slechte afvoer van regenwater, wat weer kan zorgen voor overlast. Naar aanleiding van de resultaten van de klimaatatlas gaan de gemeenten in gesprek met inwoners en bedrijven over de mogelijke risico's. De percelen die risico in de toekomst lopen op overstroming zijn aangeduid in het oranje of rood. Hiervoor komt een plan van aanpak.