Afbeelding
Foto: Leonie Smit

Gunstige financiële afsluiting van 2019 voor de gemeente

HELLENDOORN - December is de maand van terug- én vooruitblikken. Van de balans opmaken in letterlijke en figuurlijke zin, zowel voor de inwoners als de gemeente. Dinsdag besprak de gemeenteraad de najaarsrapportage.

Een gemeente is verplicht om gedurende het jaar diverse financiële rapportages en beleidsstukken samen te stellen. De najaarsrapportage is hierin een belangrijke; het is de eindafrekening van het lopende jaar.

Gunstig
De gemeenteraad ging met een gematigd positief gevoel de vergadering in. De najaarsrapportage liet namelijk een positief voordeel zien van 304.000 euro. Het college van Burgemeester en Wethouders wist dit te bereiken door dit jaar ruim 7,3 miljoen euro aan 'ombuigingsmaatregelen' te nemen; wat normale mensen doorgaans zouden definiëren als 'bezuinigingen'. Het doel was om tekorten op te kunnen vangen binnen het sociaal domein. De kosten voor de werk, inkomen en zorgtaken die de gemeente toegeschoven kreeg, stijgen immers jaar op jaar door. Om dit resultaat te bereiken moest de gemeente wel de reserves aanspreken.

Investeren
Het college van Burgemeester en Wethouders stelde de gemeenteraad ook voor om het positieve saldo van de najaarsrapportage weer terug te investeren. Het geld kan gebruikt worden voor de extra personele inzet ten behoeve van de taken binnen het sociaal domein. Daarnaast kwam het college van B&W met een voorstel voor een begrotingswijziging. Hierbij gebruikt de gemeente 40.000 euro die overgebleven is van het onderhoud van buitensportlocaties om de Elimschool de huur van de gymvoorziening terug te betalen.

Uitdagingen
De gemeente moest in augustus fikse keuzes maken om vanaf 2020 fors te bezuinigen. De kosten voor maatschappelijke ondersteuning stijgen immers door. Minder uitgeven, maar tegelijk doet de gemeente wel meer een beroep op de eigen kracht van inwoners en organisaties. Inwoners kregen ook de gelegenheid om via een enquête mee te praten over de te nemen bezuinigingsmaatregelen. Dit moet zorgen voor draagvlak.

Afbeelding