Afbeelding
Foto:

Gemeente wijzigt rioolheffing voor 2020

NIJVERDAL - Inwoners en ondernemers gaan in 2020 minder betalen voor hun rioolheffing. De gemeenteraad stemde deze week in met een motie om deze heffingen te verlagen voor veel mensen.

Het college van B&W stelde voor om in 2020 een nieuwe systematiek te hanteren voor het berekenen van de rioolheffing. Hierdoor zullen 6.000 huishoudens en zo'n 400 eigenaren van bedrijfspanden minder gaan betalen. Soms zelfs fors minder. Het nieuws is echter niet voor iedereen gunstig: voor bijna 5.000 huishoudens blijft de rioolheffing ongewijzigd en 4.200 huishoudens gaan 37,20 euro per jaar meer betalen.

Wijzigingen
Het college besloot tot het wijzigen van deze berekening voor rioolheffing, omdat het beter past bij de huidige opgaven van het rioleringsstelsel. De heffing is namelijk niet alleen een vergoeding voor het lozen van afvalwater. Het geld gebruikt de gemeente ook voor broodnodige investeringen om ook in de toekomst droge voeten te houden. De rioolbelasting wordt meer bepaald door de afvoer van regenwater dan door de afvoer van afvalwater. Met de nieuwe systematiek is rioolheffing onderverdeeld in stappen van 500 kubieke meter. Dit levert in 2020 een voordeel op voor de huishoudens en eigenaren van bedrijfspanden en maatschappelijke panden die meer dan 100 kubieke meter water per jaar verbruiken. Bij een waterverbruik van jaarlijks 51 tot 100 kubieke meter blijft het tarief gelijk.

Hondenbelasting?
In de nota lokale heffingen die de raad behandelde stelt het college van B&W ook voor om de hondenbelasting binnen nu en acht jaar af te schaffen. In deze raadsperiode (tot maart 2022) komt het college nog niet met een voorstel. De hondenbelasting is een erg bewerkelijke belasting. Als de hondenbelasting wordt afgeschaft, betekent dat jaarlijks 180.000 euro minder inkomsten. Het college wil dit compenseren met een bijdrage uit de algemene middelen.

Container omruilen
De afgelopen twee weken kregen de inwoners ook de gelegenheid om hun afvalcontainer weer om te ruilen voor het komende jaar. Eens per jaar mogen huishoudens hun container omruilen. In december kon men alleen de GFT-container omruilen, in maart volgend jaar worden de restcontainers vervangen. Voor inwoners die niet zoveel afval hebben is een 140 liter container handig, anderen kunnen juist weer de grotere 240 liter containers gebruiken.

Minder huisvuil
De gemeente wil uiteindelijk iedereen stimuleren om zo bewust mogelijk om te gaan met afval. Overijsselse huishoudens zijn steeds beter op weg om het afval te scheiden.