Afbeelding
Foto:

Burgemeester Raven blikt terug op een bewogen jaar

Hoe kijkt u terug op 2019?
Het afgelopen jaar was een zeer bewogen jaar. We hebben afscheid moeten nemen van wethouder Dennis op den Dries, die op 35-jarige leeftijd maandag 15 april overleed. Dat was een groot verlies voor de gemeentelijke organisatie en voor het gemeentebestuur. GroenLinks-wethouder Willem Joosten die daarna tot het einde van dit jaar de portefeuilles van Dennis overnam, heeft op een geweldige manier het werk van Dennis voortgezet. Henk Nijhof is woensdag 18 december benoemd tot nieuwe wethouder namens GroenLinks. Hij versterkt het college tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2022.
Dit jaar was ook een bewogen jaar door de forse financiële tegenvallers, waarmee we in januari geconfronteerd werden. Om de inkomsten en uitgaven van de gemeente weer in evenwicht te brengen, hebben we de uitgaven van de gemeente flink terug moeten brengen. Dat was een ingewikkelde puzzel, die we samen met vele organisaties, instellingen, verenigingen en de gemeenteraad op hebben moeten lossen.

Welk moment bleef u het meeste bij dit jaar en waarom?
Dat was donderdag 18 april toen we stilstonden tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het leven van Dennis op den Dries. In het bijzijn van zijn vrouw, familieleden, vrienden, bekenden, collega’s en vele inwoners uit de gemeente namen we afscheid van een zeer talentvolle en gedreven jongeman. Vooral de erehaag op het Henri Dunantplein met honderden klappende mensen, toen de stoet langsreed, maakte op mij diepe indruk.

Waar bent u trots op als u terugblikt op 2019?
Gezien de grote financiële opgaven dit jaar heeft het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad dit jaar ingrijpende besluiten moeten nemen om tot een sluitende gemeentebegroting te komen. De afgelopen maanden heeft dit veel inzet gevraagd van de ambtelijke organisatie en van de raadsleden met veel extra vergaderingen over de ombuigingsopgaven. Nu door de zure appel heen bijten was het devies van het college. Knopen doorhakken zodat er in de toekomst weer een gezond financieel perspectief ontstaat. Daarnaast zijn er in 2019 veel positieve ontwikkelingen geweest zoals de heropening van de compleet vernieuwde Grotestraat, de opening van dorpshuis de Veldkamp in Haarle, het besluit over nieuwbouw van CSG Reggesteyn, het besluit over de aanleg van de Noord-Zuidverbinding en de aanleg van een fietspad bij de Helmkruidlaan.

Hellendoorn heeft dit jaar het drugsbeleid verder aangescherpt. Hoe kijkt u terug op de afgelopen periode? Wat heeft onze gemeente kunnen bereiken?
In de gemeente Hellendoorn voeren we een ‘zero tolerance’-beleid tegen drugs. De ervaring leert dat drugs zorgen voor overlast in de buurt, onveiligheid en gezondheidsrisico’s. We sluiten woningen en panden bij het aantreffen van drugs. Dat doen we in nauwe samenwerking met alle betrokken instanties.

Natuurlijk was het intrekken van de vergunning voor het hardshock festival landelijk nieuws. Had u verwacht dat dit nieuwsfeit zo groot opgepakt zou worden? U heeft daarmee een echt statement weten te maken.
Het blijkt de eerste keer te zijn dat een burgemeester een vergunning niet wil verlenen vanwege overmatig drugsgebruik. Daardoor was dit ook voor de landelijke media nieuws. Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Op het moment dat vele festivalgangers aantoonbaar onder invloed van drugs de weg op gaan en er zelfs een dodelijk ongeval gebeurt, vind ik het als burgemeester niet verantwoord om een dergelijk festival in onze gemeente opnieuw te laten plaatsvinden. Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van onze inwoners en die lopen dan te veel gevaar. Daarom heb ik dit besluit genomen in goed overleg met de politie.

2019 was ook het jaar van de tekorten en bezuinigingen. Hoe kijkt u hierop terug?
Drie kwart van de Nederlandse gemeenten zijn dit jaar geconfronteerd met grote tekorten. Daardoor zijn gemeenten genoodzaakt om te bezuinigen. Ook in Hellendoorn is dit helaas het geval. Daardoor kunnen we minder investeren in de samenleving en zijn we genoodzaakt de lasten voor inwoners te verhogen. We lobbyen dan ook in Den Haag voor meer geld van het Rijk voor gemeenten. Aan de andere kant blijven onze voorzieningen in stand. Wij hebben prachtige sportterreinen in alle kernen. We hebben overal mooie multifunctionele centra en in elke kern kunnen inwoners terecht bij een bibliotheek. In de dorpskernen zijn enorm veel activiteiten en evenementen, die door vrijwilligers worden georganiseerd. Er zijn veel recreatiemogelijkheden en we leven in een prachtige omgeving. Allemaal zaken waar we trots op mogen zijn.

Voor welke uitdagingen staat de gemeente het komende jaar?
Maatschappelijk spelen er op dit moment grote vraagstukken. De zorgvraag neemt toe. Mensen worden ouder en ook steeds meer jongeren hebben hulp nodig. En omdat we minder geld krijgen van het Rijk moeten we naar creatieve oplossingen zoeken.
We willen in de gemeente Hellendoorn graag spoedig verder met de verbreding van de N35 als belangrijke verkeersader tussen Zwolle en de overige Twentse gemeenten. Nieuwe bedrijven willen graag bouwen op bedrijventerrein ’t Lochter in Nijverdal. Daarbij lopen ook wij tegen de stikstofproblematiek aan. Dat zorgt de komende tijd voor de nodige vertraging en daardoor stokken ontwikkelingen. Dat is echt jammer.

Wat zou u de inwoners van de gemeente Hellendoorn mee willen geven in het nieuwe jaar?
2020 wordt een bijzonder jaar. Het wordt een jaar van herdenken. Wij vieren 75 jaar vrijheid, maar we herdenken ook dat het 75 jaar geleden is dat op 22 maart Nijverdal werd gebombardeerd. Er zullen veel activiteiten in alle kernen worden georganiseerd. Veel organisaties en vrijwilligers zijn al maanden met de voorbereidingen bezig. Dat is ook de kracht van onze gemeenschap. Wij zijn gauw geneigd om te kijken naar wat niet goed gaat, maar laten we vooral kijken welke kwaliteiten we allemaal bezitten. Laten we in 2020 vooral aandacht houden voor elkaar. Help elkaar waar mogelijk en wees respectvol voor elkaar. Samen zorgen we ervoor dat de gemeente Hellendoorn één van de fijnste gemeenten is om in te wonen.

Tot slot wens ik u een gelukkig, gezond en veilig 2020!