Afbeelding
Foto:

Gemeente Hellendoorn werkt aan een breed gedragen Lokaal Sportakkoord

HELLENDOORN - Sport is van groot belang voor de samenleving. Het is niet alleen een manier om leuk in beweging te blijven, het geeft veel mensen ook een leuke tijdsbesteding als vrijwilligerswerk. Daarnaast kan sport ook bijdragen aan belangrijke maatschappelijke doelstellingen op het gebied van zorg en ondersteuning. Het is dan ook niet verrassend dat de gemeente in de sportsector een belangrijke partner ziet.

De gemeente wil werken aan een nieuw Lokaal Sportakkoord. Dit is een set afspraken tussen de gemeente, lokale sport- en beweegaanbieders en maatschappelijke partners.

Achtergrond
Een breed en divers sport- en bewegingsaanbod is belangrijk voor een gezonde gemeenschap. Toch is ook deze sector snel aan het veranderen. Individualisering viert hoogtij, waardoor het belangrijk is om met elkaar alert te blijven. Ook kunnen er steeds meer nieuwe verbindingen gelegd worden binnen en buiten de bekende kring van sportverenigingen. Het sportakkoord kijkt naar deze mogelijkheden in een bredere context.

Thema's
Er wordt ingezet op diverse thema's. Dit is onder meer inclusief sporten en beweging. Oftewel, iedereen moet mee kunnen doen aan sport en beweging, ongeacht leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. Vitale sport- en beweegaanbieders is het tweede thema. Zij moeten toekomstbestendig worden en blijven. Vaardig in bewegen is ook een speerpunt. Meer kinderen moeten voldoen aan de beweegrichtlijnen en de neerwaartse spiraal van de motorische vaardigheden moet doorbroken worden.

Startbijeenkomst
Om met alle betrokken partners te praten over het Lokaal Sportakkoord organiseert de gemeente op woensdag 13 januari vanaf 19.00 uur een startbijeenkomst in het Huis voor Cultuur en Bestuur. Iedereen met goede ideeën is van harte welkom.

Vervolgbijeenkomsten
Op 3 februari brengt de gemeente verdieping aan in thematische parallelsessies. Hierna is de ambitie om op 30 maart het Lokaal Sportakkoord te kunnen presenteren en te ondertekenen.