Afbeelding
Foto:

Helpt u een andere inwoner om minder eenzaam te zijn?

HELLENDOORN - De samenleving is aan het veranderen. Ook binnen de gemeente Hellendoorn zien we diverse trends. Er zijn meer senioren die langer zelfstandig (moeten) wonen en ook de jongere gemeenschap is individualistischer geworden. Tegelijk wil de overheid juist stimuleren dat mensen op eigen kracht zoveel mogelijk zelf doen. Dit alles staat of valt met een goed sociaal netwerk; iets dat niet iedereen heeft.

Wanneer een inwoner weinig sociale contacten heeft, heeft dit een grote impact op zijn of haar levenssfeer. Immers, sociale contacten laten je je hart luchten, zijn er voor advies, maken het leven leuker en: kunnen helpen wanneer dit nodig mocht zijn. Hoewel sommige mensen perfect tevreden zijn met een klein sociaal netwerk, is een ongewild sociaal isolement en langdurige eenzaamheid erg vervelend. Evenmens wil deze groep graag helpen; zo is hiervoor ook het concept van de Netwerkcoach in het leven geroepen. Evenmens is nu op zoek naar vrijwilligers die onder deze noemer aan de slag willen om anderen uit een ongewild sociaal isolement te halen.

Wat is het?
De vrijwillige netwerkcoach gaat op bezoek bij mensen en helpt hen gerichte acties te ondernemen om het sociale netwerk sterker te maken. Het gaat dan om mensen die wel graag willen, maar niet weten hóe ze dit zelf voor elkaar moeten krijgen. Als coach kunt u daarbij helpen. Het mooie is dat bij netwerkversterking mensen hun eigen kracht hervinden, omdat je uitgaat van wat er kan en wat er al is. Als coach maak je geen onderdeel uit van het netwerk, je loopt alleen een tijdje mee. Door iemand te stimuleren en aan te blijven moedigen stappen te zetten, help je mensen bij het aangaan van nieuwe contacten of het onderhouden van bestaande contacten.

Iets voor u?
Evenmens hoopt nu meer vrijwillige netwerkcoaches aan te kunnen trekken die met mensen aan de slag gaan. Is dit wellicht ook iets voor u? Neem dan contact op. Na een kennismakingsgesprek wordt u ingedeeld bij de training. Op 10 en 24 maart vindt de eerstvolgende training plaats. Meer informatie en aanmelden bij Jacqueline Broekhof, tel. (0548) 63 88 30 of e-mail: jbroekhof@evenmens.nl. Aanmelden kan tot 1 maart 2020.