Afbeelding
Foto:

Weer veilig op pad na caravankeuring

NIJVERDAL - Nederlanders zijn echte kampeerders; we staan er zo'n beetje bekend om in het buitenland. De stereotype Nederlander met zijn goed gevulde sleurhut inclusief pakje hagelslag en pot pindakaas. Maar wie op pad gaat met de caravan doet er zeker verstandig aan om deze vooraf te laten keuren. Een caravan is namelijk niet zonder risico's...

Met deze gedachte organiseert de Veilig Verkeer Nederland afdeling van Hellendoorn weer de jaarlijkse caravankeuring, dit jaar op zaterdag 4 april. De keuring zal gehouden worden van 08.00 tot 15.00 uur bij Akro aan de Fuutweg 13 in Nijverdal. Aanmelden moet voor 27 maart via www.vvn-hellendoorn.nl; u ontvangt dan een tijdstip wanneer u de caravan kunt laten keuren. De keuring kost 5 euro. Ook kan men deelnemen aan een rijproef met instructeur; wie kiest voor keuring en de rijproef betaalt 20 euro.

Risico's
Het gebruik van een caravan of vouwwagen brengt bepaalde risico's met zich mee, zeker wanneer u deze niet dagelijks gebruikt zoals de meeste mensen. Ook wanneer uw kampeermiddel in de stalling staat kan namelijk slijtage optreden, veelal onzichtbaar. Zo kunnen scheurtjes ontstaan in de banden en gasleiding. Ook goed werkende verlichting en goed afgestelde remmen zijn van groot belang voor een veilige reis van en naar de vakantiebestemming. Op tijd dit laten keuren en indien nodig repareren kan veel vakantieleed voorkomen. Ook kunnen bepaalde mankementen fikse boetes opleveren zowel in binnen- als buitenland.

De keuring
De keuringen worden uitgevoerd door Akro, de VVN en politieagenten van de afdeling Hellendoorn. Zij kijken hierbij naar de diverse veiligheidsaspecten en verplichtingen van de caravan, zoals de verlichting, reflectoren, kentekenplaat, remmen en de gasinstallatie. Na afloop van de keuring krijgt de eigenaar een controlelijstje mee met een reparatie-advies. Dat de keuring een nut dient, blijkt wel uit de jaarlijkse resultaten. Maar liefst tweederde van de caravans die gekeurd worden, hebben een mankement.