Afbeelding
Foto: Robert Hoetink - Shutterstock.com

Samen komen we
sterker uit de crisis

HELLENDOORN - De coronacrisis heeft een grote impact op het dagelijks leven van alle Nederlanders. Ook in de gemeente Hellendoorn werden veel maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar ook werden ons maatregelen opgelegd die een grote economische impact hebben. Hoe kunnen we deze samen het hoofd bieden?

Veel ondernemers zijn ook in deze periode gewoon geopend, soms met creatieve oplossingen om toch veilig hun klanten te kunnen helpen. Onder meer bedrijven die thuisbezorging aanbieden waar zij dit eerder niet deden, of werken op afspraak. Klanten kunnen gewoon naar veel winkels toe, mits ze afstand houden tot elkaar en het personeel. De lokale ondernemers en gemeente hopen dat veel mensen juist in deze tijd bewust zullen kiezen om hun lokale ondernemers te steunen. Elke euro die u uitgeeft bij een lokale middenstander vloeit immers weer terug in de economie via het personeel dat er werkt en de afdrachten. Met passende regels kunnen veel zaken toch gewoon doorgaan, wat fijn is voor de dagelijkse ritmes. Zo gaan markten wel door, maar op een laag pitje - er mogen immers maximaal 10 kramen zijn en die moeten dan allemaal levensmiddelen verkopen. Voor sommige sectoren is de situatie wel wat uitdagender. Zo zijn vakantieparken, campings en camperplaatsen gesloten door de noodverordening. Zeker voor een toeristisch aantrekkelijke gemeente als Hellendoorn zorgt dit voor uitdagingen.

Blijf adverteren en investeren
Het is belangrijk dat ondernemers zélf ook vertrouwen houden om hun klant vast te houden. Een wijze les die we leerden uit de economische crisis: blijf als bedrijf investeren in marketing en reclame. Je marketing volledig stilleggen maakt heropstarten lastiger. Consumenten vinden uiteindelijk hun weg weer terug naar de vertrouwde winkel, maar 'uit het oog, uit het hart' gaat zeker op. Uit een in 2009 gepubliceerde meta-studie over marketing in crisistijden bleek dat niet adverteren een negatieve impact had op verkopen tijdens, maar ook ruim ná de recessie. Bedrijven die méér investeerden in reclame zagen hun verkoop, marktaandeel en winst stijgen zowel tijdens als na recessies uit het verleden.