Het oude normaal: een druk bezochte kleedjesmarkt tijdens Koningsdag.
Het oude normaal: een druk bezochte kleedjesmarkt tijdens Koningsdag. Foto: Bruisend Nijverdal

Wat is het stil

NIJVERDAL - Wat was het vorig jaar gezellig in het centrum tijdens Konings- en bevrijdingsdag. Een heel verschil met dit jaar. De straten waren leeg, we moesten het doen met een filmpje van het bestuur van Bruisend Nijverdal, die normaal gesproken diverse activiteiten organiseert voor die dagen.

"Bevrijdingsdag was dit jaar sowieso anders geweest dan andere jaren, met andere organisatoren," vertelt Ewald Aaltink. "Maar de lege Koningsdag was wel even slikken. Er waren meer dan 200 kleedjes besproken voor de vrijmarkt, het was echt heel groots geweest. Een zevenkoppige liveband op het Dunantplein. En het weer was perfect." Zelfs aan de andere kant van de telefoon kan ik bijna zien hoe Ewald zijn hoofd schudt.
"Om iedereen de moed er in te laten houden en omdat we toch iets van ons wilden laten horen, hebben we die dag een filmpje op onze facebookpagina gezet," vervolgt hij zijn verhaal. "Dat gaf wel weer een goed gevoel. Weet je, twee maanden geleden waren we hier helemaal niet mee bezig, maar nu heeft iedereen het gevoel dat er niets meer door kan gaan. We weten niet wat mogelijk is. Tot 1 september mogen er geen festivals plaatsvinden. Vanaf 9 september staat Bruisend Nijverdal gepland. Kan dat doorgaan? We verwachten het eigenlijk niet, maar we wachten zo lang mogelijk af, want we hebben verplichtingen tegenover de geboekte artiesten. Die willen heel graag optreden en als het maar even mag, komen ze. En dan zijn er ook altijd andere organisaties en verenigingen die activiteiten organiseren tijdens Bruisend Nijverdal. Wat doen we daar mee? Dus we zijn nu druk bezig te kijken wat er mogelijk is, hoe we alle festiviteiten op een veilige manier door kunnen laten gaan. Wat ons daarbij nog wel bezighoudt, is het financiële plaatje. Kunnen onze sponsoren ons weer ondersteunen? Halen we genoeg omzet uit de verkoop van consumpties?" Ja, dat is wel wat. Ondernemers die dit jaar die financiële ondersteuning niet kunnen missen, minder publiek dat er bij kan zijn, alles door de coronamaatregelen. "Maar we zitten niet bij de pakken neer," zegt Ewald met een lach. "We kijken nu naar wat wél mogelijk is en hebben een heel leuk alternatief idee, waarbij mensen er toch even uit kunnen, maar wel veilig zijn. Laten we hopen dat het niet nodig is."