Seismisch onderzoek bij Haarle: wat zit er in de bodem?

HAARLE - Het zal diverse inwoners van Haarle wellicht opgevallen zijn deze week: men is 'iets' aan het doen in het buitengebied. Het gaat hierbij om seismisch onderzoek, zo liet de gemeente al via een brief weten aan omwonenden en bedrijven in de directe omgeving. Maar: wat is het precies, en waarom zijn ze hier mee bezig?

Het gaat om een landelijk onderzoek van de Rijksoverheid. Het doel is om goede informatie te verzamelen over de samenstelling van de ondergrond. Zo kan nauwkeuriger ingeschat worden waar de winning van aardwarmte op termijn mogelijk is. De werkzaamheden zijn naar verwachting rond 10 juni klaar.

Het onderzoek
Bij dit onderzoek worden geluidsgolven de grond ingestuurd. De onderliggende aardlagen kaatsen deze golven dan weer terug, wat opgevangen wordt met geofoons (grondmicrofoons). De tijd tussen het uitzenden en opvangen van de geluidspuls geeft dan veel informatie over de bodemsamenstelling. En, dit werkt wel tot zes kilometer diepte. De aarde bestaat uit een groot aantal lagen die allemaal andere samenstellingen hebben, afhankelijk van het landschap, menselijke bebouwing door de eeuwen heen en andere factoren. Tijdens het onderzoek kan men lokaal een doffe 'plop' horen of wat trillingen ervaren. Meer informatie over dit proces is te vinden op www.scanaardwarmte.nl

Aardwarmte
Wie een beetje heeft opgelet op school weet dat de aarde van binnen warm is. Deze aardwarmte kunnen we gebruiken als energiebron. Op twee tot drie kilometer diepte zit water dat zo'n 70 tot 100 graden warm is. Dit water kun je oppompen en gebruiken voor bijvoorbeeld verwarmen van woningen, gebouwen en de industrie. Omdat de aarde continu nieuwe warmte produceert, is het in theorie een hele goede bron van duurzame energie. Die ook nog eens niet afhankelijk is van weer, wind of het seizoen zoals bij wind- en zonne-energie. De gemeenten en overheden kijken naar veel vormen van duurzame energie om uiteindelijk onder meer van het aardgas af te komen. Verwarmen met aardwarmte heeft in theorie veel voordelen.