Afbeelding
Foto: De Zweef

De Zweef in boekvorm

NIJVERDAL - Voetbalvereniging De Zweef bestaat op 15 juni precies 100 jaar. Ter ere van dit jubileum waren diverse activiteiten gepland, maar helaas kan het merendeel daarvan niet doorgaan. Als alles goed blijft gaan, komen die activiteiten volgend jaar zeker op de agenda te staan.

Een van de activiteiten die, in aangepaste vorm, wel door gaat is de presentatie van het boek '100 jaar De Zweef'. "Het boek is klaar," vertelt schrijver Jan Pieter van Vree. "Dus waarom niet presenteren. Het is mooi in deze tijd toch een tastbaar iets te hebben ter gelegenheid van het jubileum. Met een tweetal prijsvragen en de mogelijkheid dat mensen via facebook hun naam doorgeven om te kijken hoe vaak die naam in het boek voorkomt, geven we er een leuke draai aan."

Wat zeker in het boek aan de orde komt is de jeugd van De Zweef. Daar begint het toch mee. Jan Winkels is jaren voorzitter geweest van de jeugdcommissie en denkt met warme gevoelens terug aan die periode. "We speelden in die tijd op hoog niveau met onze jeugd en daar kwam veel publiek op af," vertelt hij. "Meer dan bij sommige andere clubs voor de seniorenteams. Dat geeft wel een bijzondere sfeer."

Dat hoge niveau behaalden ze met eigen mensen. Trainers en spelers binnen de club die opleidingen volgden en zo mee groeiden met het niveau van de spelers. "Doordat de jeugd zo goed speelde, gingen na verloop van tijd de seniorenteams ook steeds hoger spelen," vertelt Jan verder. "Dat viel andere clubs in de regio op en die vroegen spelers wel eens of ze niet bij hun wilden spelen. Sommige deden dat, andere niet. Bij De Zweef is het nog altijd zo dat wij spelers niet betalen. Je speelt bij ons, omdat je dat wilt. Als je bij een andere club beter tot je recht komt, moet je vooral bij die andere club gaan spelen. Natuurlijk kwamen er bij ons ook scouts van bijvoorbeeld Heracles of FC Twente. Als die belangstelling hebben voor een van jouw spelers, is dat toch wel bijzonder. Dan ging ik mee kijken waar ze terecht kwamen. Als je ze dan daar ziet spelen, gloei je van trots."
Hoewel hij nu iets minder bij de club betrokken is, dan de afgelopen 60 jaar, voelt Jan zich nog steeds stevig verbonden met de club. "Dat gaat nooit meer weg."