Afbeelding
Foto: Wilgenweard

Ruim je rotzooi op!

NIJVERDAL - Marian Freriks van de Wilgenweard ergerde zich aan de rommel die mensen achter lieten langs de Regge en deed een oproep op Facebook: help mee de rotzooi op te ruimen, vanaf het water. Dat heeft ze geweten! Binnen korte tijd hadden zich al 50 vrijwilligers aangemeld.

"Dat is natuurlijk geweldig!" vertelt ze enthousiast. "De oproep werd massaal gedeeld en gevlogd, dat had ik nooit verwacht." Ze klinkt nog steeds verbaasd over het succes. "Het doet me echt goed dat deze boodschap zo verspreid wordt, dat zoveel mensen mijn gevoel blijkbaar delen. Kijk, ik snap heel goed dat mensen naar de Regge komen om te recreƫren. Het is zo'n mooi gebied en zeker met de warmte van afgelopen weken zoek je verkoeling. Door alle corona-maatregelen kunnen een aantal dingen niet, dus ga je kijken wat wel kan. Wat is er dan mooier om met vrienden of je gezin tijd door te brengen langs of op de Regge? En daar hoort natuurlijk ook wat te eten en drinken bij. Als ik die mensen zie genieten, geniet ik zelf ook. Tot ik later weer een keer langs die plekken kom en constateer dat ze hun afval hebben laten liggen. Hoe lang denken die mensen nog van de Regge en omringende natuur te kunnen genieten als er steeds maar afval blijft liggen? En soms ben ik aangenaam verrast, dan hebben ze alles netjes opgeruimd."
"Het is soms een kettingreactie," gaat ze verder. "Als mensen ergens rommel zien liggen, denken ze dat dat van hun er wel bij kan. Daarom proberen wij het rondom de Wilgenweard zo schoon mogelijk te houden. Het draait ook om bewustwording en ik hoop dat wij daar zo ons steentje aan bij kunnen dragen. We zijn afgelopen zaterdag met 50 mensen aan de slag gegaan en na ongeveer twee uur, hadden we het grootste deel schoon." Ze lacht. "We hadden vijf kano's gereserveerd, maar toen we zoveel aanmeldingen kregen hebben we er snel nog een paar 'geblokt'. In tien kano's zijn mensen op pad gegaan en de andere mensen zijn lopend vuil gaan prikken. En, hoe gek het ook klinkt, het was gewoon gezellig!"
De Wilgenweard blijft zich inzetten voor een schone Regge en stelt kano's beschikbaar voor verenigingen en scholen die willen helpen. "We richten ons vooral op het bewust maken van jongeren en het is leuk als teambuilding activiteit."