In mei traden diverse artiesten belangeloos op voor de bewoners van diverse woonzorgcentra. Hier Annet Nikamp die een ode brengt aan een jarige.
In mei traden diverse artiesten belangeloos op voor de bewoners van diverse woonzorgcentra. Hier Annet Nikamp die een ode brengt aan een jarige. Foto: Ronald Reinders

Hoe is het met de ouderen?

NIJVERDAL/HELLENDOORN – Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, maar misschien ook weer verzwaard worden, vroegen wij diverse woonzorgorganisaties in de gemeente hoe bij hun de stand van zaken is. Hoe gaat het met de oudere bewoners binnen onze gemeente?

“We zijn gelukkig ‘in control’,” zegt Erik Vuurboom, directeur wijkverpleging bij ZorgAccent. “We hebben in het begin een aantal besmettingen gehad, maar nu gelukkig al een hele tijd niet meer. Dat hebben we bereikt door heel streng alle regels te volgen en daar gaan we stug mee door. We hebben onze huizen in goed overleg met de teams en families weer opengesteld voor bezoek en iedereen houdt zich netjes aan de regels. Nu, met de vakantie, kijken we redelijk streng toe op de quarantaine van medewerkers die in risicogebieden zijn geweest en we verwachten dat families zich daar ook aan houden. We testen al snel en mocht er besmetting op een afdeling zijn, dan kunnen we die persoon gelijk op een aparte afdeling leggen, zodat niet die hele afdeling of zelfs het hele huis dicht moet.” Erik is trots op alle medewerkers. “Ze zijn zich heel bewust van hun eigen verantwoordelijkheid en na de eerste golf zijn ze met diverse tips en verbeterpunten gekomen. Daardoor zijn we nu goed voorbereid op een eventuele twee golf.”
Zion Jongstra, bestuurder van Dagelijks Leven, vertelt bijna hetzelfde verhaal. “In de beginperiode heeft het hele corona-gebeuren behoorlijk wat stress opgeleverd. We wisten niet precies wat ons te wachten stond en er werd maar weinig getest. Elk kuchje zorgde toen voor onrust. In Nijverdal hebben we gelukkig geen besmettingen gehad maar wel op enkele van onze andere locaties in het land. Het was verschrikkelijk te zien wat het virus kan doen met de bewoners. Nu gaan we stapje voor stapje verder met het dagelijkse leven. Er komt weer familie op bezoek, we organiseren leuke activiteiten. Maar wel met alle voorzorgsmaatregelen die we kunnen treffen. We hebben zelf testcapaciteit geregeld, zodat we ook nieuwe bewoners en medewerkers zonder symptomen kunnen testen. Natuurlijk testen we daarnaast direct via de GGD bij de minste of geringste symptomen. De meeste bewoners en familieleden vinden het echt fijn dat ze elkaar nu in ieder geval weer ‘echt’ kunnen zien.”