Afbeelding
Foto:

Een beetje ‘oud’, veel nieuw

NIJVERDAL – Theater ZINiN presenteerde afgelopen vrijdag, voor Zingevers, hun nieuwe programma. Op vier plekken in het Huis voor Cultuur en Bestuur kregen de bezoekers een voorproefje van wat het programma tot eind dit jaar te bieden heeft.

“We wilden natuurlijk zoveel mogelijk Zingevers de gelegenheid geven te proeven van het nieuwe programma en in de zaal kunnen we maar zo’n 70 gasten kwijt,” vertelt Chris Funk, directeur van ZINiN. “Creatief als we zijn, dachten we al snel buiten de theaterzaal, ruimte hebben we hier immers genoeg.”

Toen corona hier uitbrak lag het programmaboekje voor dit seizoen al bij de drukker. De acts waren geboekt, de agenda vol gepland. “Dat was wel een bijzondere situatie,” denkt Chris terug. “Ineens stond alles stil, moesten we mensen afbellen, voorstellingen annuleren of verzetten en afwachten wanneer we verder konden.”

De creatievelingen zaten niet stil. Meteen werd er nagedacht over een alternatief programma, keken ze hoe ze het openluchttheater in konden zetten en wat er verder mogelijk was. “We zijn gelijk gaan kijken hoe we de anderhalve meter regel binnen het theater toe konden passen. Zodat we, na die eerste weken, toen er versoepelingen kwamen vrijwel meteen weer bezoekers konden ontvangen. Voor de theatervoorstellingen was dat niet rendabel, maar de ZINema heeft volop gedraaid.”

Het programmaboekje voor seizoen 20/21 lag wel bij de drukker, maar ze konden het drukken gelukkig nog net op tijd stoppen. “Daar hebben we ongelooflijk veel geluk mee gehad,” vult Mirella, programmacoördinator, aan. “We hebben het programma in principe in maart altijd al klaar en komen in april met de presentatie. Dat liep dus heel anders en dat is toch een gekke gewaarwording. Zo laat in het jaar pas het programma rond hebben, is best een uitdaging.”

Ze kan er nu wel een beetje om lachen, maar het hele team vond het verschrikkelijk dat ze niet wisten waar ze aan toe waren. Of ze dit najaar überhaupt voorstellingen konden bieden. “In overleg met impresariaten en artiesten is het ons toch gelukt een mooi programma samen te stellen,” gaat Mirella verder. “Deels met voorstellingen uit het voorjaar, deels met nieuwe artiesten. Omdat we minder bezoekers kwijt kunnen, moesten we onderhandelen over de gages. Dat voelt niet fijn, zeker niet, omdat die artiesten het ook al moeilijk genoeg gehad hebben dit jaar.”

“Omdat we zoveel mogelijk bezoekers de kans willen geven de voorstellingen bij te wonen, spelen veel artiesten twee keer op één avond,” voegt Chris toe. “Daar hebben we de routing op aangepast. En natuurlijk de tijdstippen. De eerste voorstelling begint dan om 19.00 uur en de tweede om 21.00 uur.”

Als tipje van de sluiter vertelt Mirella dat Karin Bloemen het theaterseizoen opent met een muziekprogramma over haar muzikale ‘heldinnen’. “Ze zingt nummers van die heldinnen, zo mooi. Verder komt Johanna ter Steege (bekend van ‘de beentjes’) met een monoloog toneelstuk. We hebben cabaret met Lebbis en Sjaak Bral, een avond met aanstormend talent, ‘The Wieners play The Everly Brothers’ en een jong duo (Yorick van Norden en Judith Blank) dat nummers van Bob Dylan ten gehore brengt.”

Zoals we van ZINiN gewend zijn een programma met voor iedereen wel een leuke voorstelling van cabaret tot toneel en diverse muzikale avonden. Eind oktober hopen ze het programma voor het tweede deel van dit seizoen te kunnen presenteren. De kaartverkoop start op maandag 7 september om 10.00 uur.