Afbeelding
Foto:

Leerlingen van Reggesteyn naar het Nationale Model European Parliament

NIJVERDAL - Vorige week was een bijzondere week voor Lotte Markvoort en Lieke de Groot van 5 vwo van de vestiging Noetselerbergweg van CSG Reggesteyn. Zij waren uitverkoren om mee te doen aan het Nationale Model European Parliament.

Leerlingen uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs krijgen tijdens het Model European Parliament, MEP, de mogelijkheid om kennis te maken met het werk van Europarlementariƫrs. Zo kijken zij naar oplossingen voor een grensoverschrijdend probleem en leggen deze vast in een resolutie. Deze resolutie zal vervolgens tijdens de Algemene Vergadering verdedigd moeten worden en kan vervolgens na stemming worden afgewezen of aangenomen. In Nederland begint MEP op schoolniveau, daarna volgen provinciaal en nationaal niveau. Uiteindelijk worden de jongeren die het best presteren tijdens het Nationale MEP verkozen om de Nederlandse belangen te behartigen tijdens het internationale MEP.

Vooral leuk
"Deze week MEP was heel leerzaam, maar vooral leuk. De hele delegatie Overijssel is binnen een week een enorm hechte groep geworden", aldus Lieke. Zij was ook door de commissievoorzitters uitverkozen om te speechen. "Het hoogtepunt van de week was toch wel mijn speech. Via Zoom hadden we verbinding met andere provincies en zo kon iedereen meeluisteren." Vanzelfsprekend werd er tijdens de MEP rekening gehouden met corona. Zo sliepen alle deelnemers dit keer gewoon thuis. Lieke: "Ondanks de beperkingen die het coronavirus ons oplegde, was het een geslaage week!"