Afbeelding
Foto:

Ik doe mee

Met een boek ben je nooit alleen, schreef iemand voor in een boek dat ik van haar kreeg. Dat is zo. Lezen is heerlijk. Je kunt even heel ergens anders zijn. Deze week is het Kinderboekenweek. Ouders worden er nog eens op gewezen hoe belangrijk lezen is. Vanuit school en de bieb worden kinderen verleid om te lezen.

Als kind werd ik niet voorgelezen. Toch ben ik een boekenwurm geworden. Dat kwam door school. Achterin de klas stonden boeken die je mocht lezen als je klaar was. Ik deed dus erg mijn best om mijn taken snel af te maken, zodat ik kon gaan lezen. Ook het hardop lezen vond ik leuk. Ik deed heel erg mijn best om mooi op toon te lezen.

Ik heb mijn kinderen voorgelezen. Ze kregen een abonnement op de bibliotheek. Op school werd ook veel gelezen. Maar boekenwurmen zijn het niet. Ik wil er maar mee zeggen dat liefde voor lezen niet per se aan de opvoeding of de school ligt.

Mijn eerste boek kan ik me nog heel goed herinneren. Het was Heidy. Ik smulde ervan. Ik waande me in de bergen in Zwitserland en hield van Heidy, opa boven, van Peter en Klara. Ik had het boek gekregen toen ik van Katwijk naar Tilburg verhuisde. Voorin staat: “Als dank voor het lopen met het zendingsbusje. Katwijk aan de Rijn”.

Zo ging dat in ons christelijke gezin. Meedoen. Van jongs af aan. In het gezin, in de kerk, op school, in de buurt, in de familie, in de maatschappij. Je steentje bijdragen. Dat heb ik ook mijn kinderen geprobeerd mee te geven. En dat doen ze. Meedoen. Dat hoort erbij. Dat is vanzelfsprekend. Je bent niet alleen op de wereld. Je bent medeverantwoordelijk voor de wereld waarin je leeft.

Maar de mensen dan die er klaar mee zijn? Met de Corona, met de 1,5 meter? Met de Coronawet? Kun je ook een keer zeggen: ik doe niet mee? Jazeker, soms moet je nee zeggen; ik doe niet mee met pesten, met roddelen, met ruzie maken, met onrecht, met negativisme. Maar in dit geval? Hoewel ik kritisch ben zou ik dit niet zo zeggen. Nee ik doe mee, ik hou me aan de regels. Maar ik ga niet mee in het verketteren van elkaar. Laten we proberen naar elkaar te luisteren. Proberen elkaar vast te houden. Proberen de verbinding te maken. Laat de Corona ons niet uit elkaar drijven. Laten we beginnen met het goede voorbeeld geven. Samen de problemen tegemoet gaan. Alleen kunnen we het niet. Hier in ons dorpje onder aan de berg.


Weedebee