Afbeelding
Foto:

Mondkapadvies. En nu?

Door Eg-wél - Sinds vorige week is er een mondkapjesadvies voor heel Nederland. “Doe het gewoon”, zei burgemeester Anneke Raven vorige week op de Facebookpagina van de gemeente Hellendoorn. Hoe gaat het nou precies?

Reggesteyn
Leerlingen en docenten worden sinds afgelopen maandag verplicht een mondkapje mee te nemen. Deze hoeven zij alleen te dragen wanneer anderhalve meter afstand tussen leerling en medewerker niet haalbaar is. “De leerlingen hebben de eerste dag ook instructie gekregen over hoe ze het mondkapje moeten dragen en op welke momenten”, zegt directrice Nicoline Loeper. Verplaatsingen in de gang en in de aula zijn hier voorbeelden van. Scholier Maritha zegt dat het op de vestiging Willem de Clercq goed verloopt. “Het zit alleen totaal niet comfortabel”, vult de tweedejaars leerlinge aan.

Winkels
Waar veel van de gevraagde ondernemers deze discussie liever ontwijken, draait Arjan Schepers van de Zuivelhoeve er niet omheen. Hij heeft een franchise, maar is vrij om te doen wat hij wil. “We zien steeds meer mensen met mondkapjes in de winkel, onze mondkapjes mét logo zijn ondertussen besteld en onderweg.” Vorig weekend had de ondernemer een grote rij voor de deur van zijn winkel. “Vervelend dat mensen lang moeten wachten, maar of ze op straat afstand houden en mondkapjes dragen kan ik niet controleren.” Zodra men binnen is, gaat dit anders. “We houden vier kazen afstand in de winkel!”, zegt Schepers lachend.
Ondernemer Frank Timmermans is vrij duidelijk. Hij houdt zich aan alle regels van het RIVM in zijn zaak Tijd Voor, maar laat dit advies links liggen. “De meeste mensen weten niet eens om te gaan met zo’n mondkapje. Ze raken het constant aan het hun handen en dragen het meer dan drie uur.” Verder merkt hij dat mensen met een mondkapje plotseling vergeten afstand te houden. “Mensen mogen zelf weten of ze er een dragen. Ik doe het niet.”

Supermarkten
Deze volgen een beleid vanuit het hoofdkantoor. Zo is er bij de ene supermarkt mondkapjesplicht voor personeel, terwijl dit bij de ander niet het geval is. Voor bezoekers blijft het vooralsnog een advies.