Afbeelding
Foto:

Haarle kiest elektriciteit voor haar toekomst

HAARLE - De afgelopen jaren hebben veel inwoners van Haarle zonnepanelen op hun dak geplaatst om zelf elektriciteit op te wekken. Inmiddels loopt het dorp voorop in het aantal geplaatste zonnepanelen in de gemeente Hellendoorn. Dat is prachtig, maar Haarle zal meer moeten doen om uiteindelijk energie neutraal te worden. De komende weken kunnen inwoners van het dorp zich uitspreken over de volgende stap in het opwekken van groene duurzame elektriciteit voor hun samenleving.

Als een van de weinige Twentse gemeenten kiest Hellendoorn er voor om inwoners en bedrijven vanaf het begin mede-eigenaar te maken van de energietransitie. Inwoners worden gevraagd, wat zij de gewenste invulling vinden voor het opwekken van duurzame energie. Zo zullen, in de komende weken, inwoners van Haarle en de andere kleine kernen hun voorkeur uitspreken over de toekomstige energievoorzieningen in hun omgeving. De voorkeuren van inwoners geven de inkleuring aan het Hellendoornse bod van 71 GWh duurzame energie voor de Regionale Energiestrategie Twente (RES-Twente) – zie www.energiestrategietwente.nl

Toekomst van het dorp
Ook in Haarle kan jong en oud deelnemen aan dit belangrijk besluit voor de toekomst van hun dorp. Willen de inwoners over voldoende elektriciteit beschikken, dan zullen zij naast het besparen van stroom en het zelf installeren van zonnepanelen, ook zonneweiden en/of windmolens moeten overwegen. Want het gaat niet alleen om hun eigen verbruik, immers ook het bedrijfsleven en de maatschappelijke voorzieningen in hun omgeving gebruiken veel stroom.

Kiezen
Om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te voldoen, dient Haarle in de toekomst ook andere opwekmethoden in te zetten. Deze nieuwe duurzame bronnen kiezen de inwoners gezamenlijk. Later dit jaar kunnen de inwoners kiezen uit een van de volgende stappen, het plaatsen van:
- Tot 20 hectare zonnepanelen op grond, dat levert zomers veel stroom;
- Twee hoge windmolens, die leveren veel stroom over een heel jaar;
- Een combi van zon en wind geeft de beste balans van elektriciteit;
- Inwoners kunnen ook niet kiezen, maar dan bepalen derden de keuze.

Plannen indienen
De gemeente geeft de kleine kernen tot 1 februari de kans om zelf “energie” plannen in te dienen. Mochten zij besluiten dit niet te doen, dan is de gemeente vrij zaken te doen met iedereen die dit wil. Dan beslist de gemeente welke commerciële partijen een vergunning ontvangen.