Afbeelding
Foto:

Een wereldreis die anders uitpakte dan verwacht

Door EG-WÉL NIJVERDAL - Begin februari vorig jaar begonnen Nijverdaller Gerben Hulsman en zijn vriendin Annely van Pijkeren uit Lemele aan hun wereldreis. Vanwege het coronavirus pakte deze anders uit dan gepland en verbleven ze langer in Nieuw-Zeeland. Een verloving, een huisje op Zuidereiland en een busje genaamd Anton later, zijn ze sinds vorige week weer op Nederlandse bodem.

Gerben en Annely hadden hun reis van een half jaar vooraf uitgestippeld, maar na enkele tussenstops kwamen ze niet verder dan Nieuw-Zeeland. "Onze eerste tussenstop was Berlijn. Daarna hebben we Thailand en de Indonesische eilanden Flores en Lombok nog bezocht”, zegt Annely. Bij aankomst in Nieuw-Zeeland kwam het stel er al snel achter dat ze hun plannen om moesten gooien. "We wilden twee maanden in Nieuw-Zeeland verblijven en daarna richting Zuid-Amerika”, aldus Gerben. De reis richting Chili kwam al snel te vervallen toen bleek dat de situatie rondom corona daar verergerde. Het duo kon toen kiezen: of terug naar Nederland, of langer op de huidige locatie blijven. "We hebben toen besloten om toch in Nieuw-Zeeland te blijven.”

Aanzoek
De eerder geplande twee maanden werden tien maanden. Het stel kon verblijven bij de broer van Gerben, die eerder naar Zuidereiland was geëmigreerd. Nog voor ze hier rond konden reizen, kwam ook voor hen een lockdown aan. Dit voerde de druk op voor Gerben om een belangrijke vraag te stellen. "Ik wilde een mooi plekje vinden om Annely ten huwelijk te vragen”, zegt Gerben. De Nijverdaller had sinds hun vertrek uit Nederland al een verlovingsring bij zich, verstopt in een sok. "Elke keer als ze iets uit mijn tas wilde pakken, zei ik dat ik het wel deed.” Annely heeft het ringdoosje niet vroegtijdig gevonden. Gerben ging op één knie bij de Tasmangletsjer en haar antwoord was een volmondige "JA!”.

Kopen zonder kijken
Het verloofde stel wilde meer van Nieuw-Zeeland zien. "Een paar Duitse meiden besloot wel weer richting huis te gaan en verkochten hun bus”, vertelt Annely. "Ze moesten al eerder weg dan dat wij het busje konden ophalen, dus deze hebben ze voor ons achtergelaten en wij hebben ‘m eigenlijk gekocht zonder in het echt gezien te hebben.”

Lees verder op pagina 5