Afbeelding
Foto:

Zen: leer denken wat je wilt denken

NIJVERDAL - '"We worden gek van al die meningen en opvattingen. Alles lijkt wel waar te zijn", is een uitspraak die ik onlangs hoorde', vertelt Harry Mengers, zenleraar in Nijverdal. ‘Het lijkt wel of we in deze tijd van Corona nog minder filters hebben aanstaan dan daarvoor.

Al dat nieuws is van hetzelfde gewicht, nep of niet. En weet dan maar eens wat je moet geloven en wat niet. Complottheorieën varen er wel bij', schetst Mengers de tijdgeest. ‘Waar meer behoefte aan is, is stil te staan en terug te keren naar wat er echt toe doet. Deze tijd schept die mogelijkheid. En', zo zegt Mengers, ‘mediteren kan daarbij heel goed de basis leggen. Mediteren nodigt uit om stil te staan, letterlijk te zitten, met jezelf en een andere reis te beginnen. Niet van het ene nieuws, mening en theorie naar de andere maar, naar binnen, naar je eigen verhaal'.

Inzicht
‘”Ik heb meer rust en zelfinzicht gekregen” is wat veel mensen zeggen die een tijdje aan zenmeditatie doen', vervolgt Mengers. ‘Ons brein is alsmaar bezig met schakelingen aan te zetten als we iets horen, zien, proeven en als we in gedachten zijn. Zelfs 's nachts, als we dromen. Ik noem ze software die aangemaakt is door onze genen, onze opvoeding, de mensen om ons heen en ons drukke leven van gezin en werk. Zenbeoefening leert je opnieuw te kijken naar al die software programma's. En met de oefeningen ga je je eigen denkpatronen herkennen, afstand nemen en alternatieven ontdekken. Er komt meer keuzevrijheid. Zo leer je denken wat je wilt denken. En het werkt, al na een paar weken. Met meer rust en zelfinzicht als gevolg. Wat wil je nog meer? Een cursist zei het zo: "Ik leef bewuster, aandachtiger en meer gefocust. Ik word niet meer zo geleefd door mijn agenda of mijn ‘Ik moet'-lijstje. Ik maak betere keuzes".'

Proefles
Er zijn proeflessen om kennis te maken met zenmeditatie op 30 en 31 januari en op 2 en 4 februari in het Zen.nl Meditatiecentrum, Piet Heinweg 1b, Nijverdal. Ga naar https://www.zen.nl/nijverdal/gratis-proefles.html. De introductiecursussen starten vanaf maandag 8 februari (online en volgens de geldende lockdown maatregelen).