Afbeelding

Trouwen in deze tijd?

Een bezoek aan een notaris is toch niet meer nodig als trouwen op huwelijkse voorwaarden standaard is? Pas op! Per 1 januari 2018 is de wet veranderd!

Wanneer voorafgaand aan een huwelijk door de echtgenoten géén huwelijkse voorwaarden worden opgesteld, ontstaat tussen hen een zogenoemde gemeenschap van goederen. Vóór 1 januari 2018 was dit een algehele gemeenschap van goederen. Sinds 1 januari 2018 ontstaat een, wat men noemt, beperkte gemeenschap van goederen. Let op: dit geldt alléén voor gemeenschappen die ná 1 januari 2018 zijn ontstaan. In tegenstelling tot hetgeen nog wel eens wordt gedacht, houden de nieuwe huwelijksregels niet in dat echtgenoten die onder de nieuwe regeling vallen automatisch op huwelijkse voorwaarden trouwen. Voor huwelijkse voorwaarden, die – vooral voor ondernemers – een nuttige regeling kunnen zijn, blijft een bezoek aan een notaris voorafgaand aan het huwelijk dus nodig.


De oude algehele gemeenschap van goederen

Vóór 1 januari 2018 was ons basisstelsel de algehele gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alles wat de echtgenoten bij het aangaan van het huwelijk hadden en alles wat zij tijdens het huwelijk verkrijgen, in de gemeenschap valt en van de echtgenoten gezamenlijk (ieder voor de helft) wordt. Ook alle schulden (!) worden gemeenschappelijk.


De nieuwe beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2018 is de gemeenschap wat haar omvang betreft beperkter. Vermogen dat ieder van de partners heeft voordat ze trouwen (ook wel huwelijksaanbrengsten genoemd) valt, net als erfenissen en schenkingen, niet standaard meer in de nieuwe gemeenschap. In de gemeenschap vallen wel de goederen die de echtgenoten vóór hun huwelijk samen hebben verkregen of schulden die zij vóór hun huwelijk samen zijn aangegaan, bijvoorbeeld de gemeenschappelijke woning en de daarvoor gezamenlijk aangegane hypotheekschuld. Verder valt in de nieuwe gemeenschap alles wat de echtgenoten tijdens het huwelijk verkrijgen en schulden die tijdens het huwelijk door één of beide echtgenoten zijn aangegaan. Een uitzondering bestaat voor erfenissen en schenkingen en de schulden die hiermee samenhangen. Deze vallen automatisch buiten de nieuwe gemeenschap.


Advies: laat u adviseren door een notaris over het huwelijksvermogensrecht met betrekking tot de vraag of uw (voorgenomen) huwelijk met de gemeenschap van goederen (oude stijl of nieuwe stijl) of juist met huwelijksvoorwaarden goed geregeld is. Heeft u een eigen bedrijf, een koopwoning (zeker als ook een grote schenking voor de woning is ontvangen) of dure bezittingen waarvan de koopprijs niet 50/50 is betaald, dan is een bezoek aan een notaris meer dan aan te bevelen.

Bovenstaande is onverkort van toepassing op een geregistreerd partnerschap: hiervoor gelden dezelfde regels.