Afbeelding
Foto:

Aandacht voor bevrijding Hellendoorn

Stichting Hellendoorn Bevrijd vraagt alle inwoners van het dorp Hellendoorn om op 10 april de vlag uit te hangen. Het is dan 76 jaar geleden dat het dorp door de Canadezen werd bevrijd.

Vorig jaar zijn door de coronapandemie alle activiteiten in het dorp Hellendoorn in het kader van “75 jaar bevrijding“ afgelast. Om toch aandacht te schenken aan de bevrijding wil de stichting dit jaar, coronaproof, toch enkele kleine activiteiten organiseren onder het motto: “Opdat wij niet vergeten”.

Activiteiten
Langs de Dorpstraat en een gedeelte van de Geerhard Boschstraat en de Bibenstraat worden banieren, een soort vlaggen, aan de lantaarnpalen opgehangen. Op deze banieren zijn foto's geplaatst van de 15 Canadese soldaten die zijn omgekomen tijdens de bevrijding rondom het dorp Hellendoorn. Hiermee krijgt de bevrijding van het dorp een gezicht en worden deze soldaten geëerd voor hun moed. De banieren worden rond 28 maart opgehangen en rond 12 april weer verwijderd. Om het ook voor kinderen benaderbaar te maken, wordt er een actie speciaal voor kinderen aan deze banieren gekoppeld. Op alle basisscholen in Hellendoorn krijgen leerlingen een deelnameformulier uitgereikt. Op dit formulier moet de juiste leeftijd worden gekoppeld aan de foto's zoals die ook op de banieren staan afgebeeld. Het ingevulde formulier voorzien van naam en telefoonnummer kan worden ingeleverd bij AH Rob Loomans of Primera Hofman in Hellendoorn. Voor de winnaar(es) ligt er een bijzondere rit met een echte oorlogsvoertuig voor maximaal 4 personen klaar. De 2e en 3e prijs worden geschonken door AH Rob Loomans en Primera Hofman.

Vlaggen
Om extra aandacht te geven aan onze bevrijding heeft de stichting ook alle bij hen bekende wijkverenigingen en molenaars gevraagd of hun wijk, molen, de huizen in hun wijk op zaterdag 10 april de nationale driekleur willen ophangen als teken van waardering voor de bevrijders. Nog mooier zou zijn als de wijk met vlaggetjes of andere creatieve zaken in de periode van 28 maart tot en met 11 april versierd kan worden.

Klein programma
Op 10 april zal er een klein en coronaproof programma zijn. Van 12.30 tot 12.45 uur zullen de klokken luiden van de Rooms Katholieke kerk “Sint Sebastianus” en de dorpskerk ”’n Oalen Griezen". In diezelfde tijd rijden er 12 militaire voertuigen rond door het dorp. Tussen 12.30 en 13.00 uur zal er een "Armada" van zes oorlogsvliegtuigen onder leiding van Jack van Egmond op ongeveer 200 meter hoogte over het dorp vliegen.