Afbeelding
Foto: Shutterstock

Brandveilig wonen: meer dan alleen de rookmelder

De Brandweer Twente schonk de afgelopen tijd al veel aandacht aan het belang van de rookmelder en koolmonoxidemelder in het kader van de Nationale Brandpreventieweken. Vanaf 1 juli 2022 is het voor álle bestaande woningen verplicht om rookmelders te hebben. Er is echter nog veel meer wat we kunnen - moeten - doen om zoveel mogelijk risico's weg te nemen. Bovendien kun je zelf ook de schade beperken wanneer er brand ontstaat.

Jaarlijks zijn er zo'n 100.000 woningbranden, waarbij jaarlijks tussen de 20 en 30 dodelijke slachtoffers vallen. Hoewel de meeste mensen zich veilig wanen in hun eigen huis, zit een ongeluk in een klein hoekje. Bijvoorbeeld bij het koken kan brand ontstaan, maar ook wanneer er problemen zijn met elektrische apparatuur in de woning. Vaak heb je dan maar een relatief korte tijd om in te grijpen en de schade te beperken.

Stoken en koken
Uit cijfers van de brandweer blijkt dat verreweg de meeste woningbranden ontstaan door twee oorzaken: stoken en koken. Zo zien we in de koudere jaargetijden relatief veel schoorsteenbranden als gevolg van verstopte rookkanalen. Keukenbranden ontstaan relatief vaak door een vlam in de pan. Wanneer het gaat over elektrische apparaten is met name de wasdroger een grote boosdoener. Reinig na iedere droogbeurt de filters van uw wasdroger, aangezien de stofresten in het filter bijzonder licht ontvlambaar zijn. Andere oorzaken van brand zijn relatief zeldzaam: zo was blikseminslag in 3 procent van de gevallen de oorzaak, klussen 2 procent en kaarsen 2 procent.

Vlam in de pan
Een vlam in de pan komt relatief vaak voor. De brandweer adviseert om tijdens het koken altijd bij de pan te blijven. Leg ook een passend deksel klaar zodat u bij een vlam in de pan deze af kan sluiten. Zonder zuurstof dooft de brand namelijk vanzelf. Het is verstandig om in de keuken ook een blusdeken op te hangen. Deze kunt u gebruiken om vlammen te doven bij de vlam in de pan wanneer onverhoopt geen deksel voor handen is of vlammen buiten de pan komen. Laat verder apparatuur zoals een frituurpan of tostiapparaat niet onbeheerd achter en haal de stekker uit het stopcontact wanneer u ze niet gebruikt. Helaas ziet de brandweer nog wel eens situaties waar mensen iets lekkers in de frituur gooien en vervolgens op de bank wegdutten.

Brandblusser
Hoewel brandblussers bij bedrijven en instellingen verplicht zijn, is dit voor thuisgebruik (nog) niet verplicht. Wel is het verstandig om een brandblusser paraat te hebben. Zo kunnen kleinere branden geblust worden waardoor u de schade kunt beperken. Bovendien is een kleine blusser ook handig om bijvoorbeeld een brandje rondom de woning te blussen, zoals door vuurwerk rond de jaarwisseling. Een kleine brandblusser kost doorgaans rond de 30 euro. U dient deze wel af en toe te laten controleren en bij te vullen of te vervangen om de werking te garanderen in geval van een noodsituatie.