Afbeelding
Foto: Iris Webbink

Juist de kleine verhalen betekenen zoveel

Door EG-WÉL HELLENDOORN – 29 april verscheen het boek ‘De helletocht van Andries Pagrach en andere verhalen’. Inmiddels heeft schrijver Dinand Webbink de eerste reacties ontvangen.

“Ik heb veel positieve reacties gekregen”, zegt Webbink. “Vooral van nabestaanden van omgekomen slachtoffers.” In het boek worden verhalen verteld over diverse Hellendoorners tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Er was een nabestaande die na 75 jaar een verhaal van een familielid voor het eerst zag. Je kan zien dat het mensen emotioneel raakt.”

Nabestaanden
Voor zijn bundel sprak Webbink met aanverwanten van gevallenen in de oorlog. “Het zijn de kleine verhalen die voor familieleden heel groot zijn”, aldus de schrijver. Als voorbeeld noemt hij het verhaal van Derk Jan Valk, een man die omgekomen is door het bombardement op 22 maart 1945. “Ik sprak met zijn kleindochter die hem nooit heeft gekend, maar wel zijn verhaal.” Webbink zegt de verhalen te schrijven omdat ze hem boeien, maar ook zodat het verhaal voor familie op papier staat.

Paul Hubert Webbink
Het laatste verhaal van de bundel is de favoriet van de schrijver. Hij ontdekte een verhaal over zijn eigen familie. “Alle Webbinks zijn familie, alle Webbinks, ook de Amerikanen, zijn terug te voeren op dezelfde stamvader. Paul is dus familie van mij”, schrijft hij in zijn boek. In het boek is gereconstrueerd in welke veldslag Paul Hubert Webbink is omgekomen. “Dit heb ik twintig jaar geleden al eens geprobeerd, toen was er nog weinig te vinden. Nu komt er steeds meer informatie naar boven.”

Herdenking
Als lid van het comité 75 jaar vrijheid van de gemeente Hellendoorn zag Webbink de plannen vorig jaar in het water vallen. “Afschuwelijk, er waren zo’n vijftig evenementen gepland in de gemeente.” De schrijver ziet echter ook een voordeel van de huidige maatregelen, hierdoor kon hij namelijk de verhalen uit het verleden vertellen. “Coronatijd is eigenlijk een ideale tijd om te schrijven.”

Het boek ‘De helletocht van Andries Pagrach en andere verhalen' is verkrijgbaar via de website van Uutgeverieje 'n Boaken, bij de boekhandels in Hellendoorn en bij Albert Heijn Rob Loomans.