Ontvang subsidie van de gemeente voor vergroening

HELLENDOORN - De gevolgen van verstedelijking en klimaatverandering zijn meer en meer merkbaar. Juist ook hier op de hoge zandgronden zorgen langdurige droogteperiodes de laatste jaren voor steeds meer problemen. Daartegenover leiden hevige stortbuien regelmatig tot ernstige overlast, met name in de bebouwde kom.

Daarom is het van belang om water niet te snel af te voeren maar juist zo lang mogelijk vast te houden waar het valt. De gemeente Hellendoorn neemt daarvoor allerlei maatregelen. Denk aan de overstroomgebieden rond de Regge, aan de buffering van regenwater uit het centrum en de geleidelijke afvoer daarvan via de Stadsbeek in Nijverdal en aan het herinrichten van het schoolplein van de Es en omgeving in Hellendoorn.

Wat moet u weten
Deze ‘klimaat-adaptieve maatregelen’ nemen we als gemeente niet alleen. Ook inwoners, ondernemers en scholen kunnen helpen om verstening tegen te gaan en te werken aan vergroening zodat water niet snel afstroomt maar in de bodem zakt. Om dat verder te stimuleren is deze subsidieverordening opgesteld. Tot 2025 is ieder jaar €35.000 beschikbaar voor inwoners en bedrijven, en €15.000 voor basisscholen om concrete maatregelen te nemen.

Voorwaarden
Inwoners en bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor:
- Het vervangen van minimaal 20 m2 erfverharding door groen (beplanting). Subsidiebedrag: €10 per m2 met een maximum van € 2500.
- Het aanleggen van minimaal 20 m2 groen dak met een minimum wateropname capaciteit van 20 liter/m2. Subsidiebedrag: €20 per m2 met een maximum van € 2500.
- Het afkoppelen van minimaal 20 m2 dak- en/of erfverharding van het bestaande openbare gemeentelijke rioolstelsel met een minimale waterberging 20 l/m2 afgekoppeld oppervlak. Subsidiebedrag: €5 per m2 met een maximum van € 2500.
- 50% korting op de aanschaf van maximaal 2 regentonnen van minimaal 100 liter

Bij de subsidieaanvraag moet een aantal zaken worden opgestuurd:
- een kaart waarop is aangegeven wat waar is gebeurd met een aanduiding van het aantal vierkante meters (voor 1-3);
- foto’s van de situatie voor de maatregel;
- foto’s van de situatie na de maatregel;
- verantwoording van de gemaakte kosten door overlegging van rekeningen.
Daarnaast moet voor het groendak en het afkoppelen een technische omschrijving worden toegevoegd.

Groen schoolplein
Basisscholen kunnen maximaal € 7.500,- subsidie krijgen voor het realiseren van een groen schoolplein. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet een plan voor een groen schoolplein een natuurlijke omgeving bieden waar niet alleen ruimte is om te spelen en leren, maar ook ruimte voor groen en natuur om zich te ontwikkelen en moet 50% van het bespeelbare oppervlak een natuurlijk karakter hebben. Verder moeten verschillende vormen van groen, zoals speelgroen, educatief groen en eet- en ruikgroen, te onderscheiden zijn. Qua inrichting moet het groene schoolplein bijdragen aan biodiversiteit en aan het voorkomen van wateroverlast en hittestress. Er moet minimaal 100 m2 bestaande verharding worden vervangen door beplanting, minimaal 50 m2 dak en/of bodemverharding moet van het rioolstelsel worden afgekoppeld, minimaal 3 bomen worden geplant en de biodiversiteit moet worden vergroot.

Bij de subsidieaanvraag moet een kaart/tekening van het groene schoolplein met een aanduiding van het aantal vierkante meters en wat er gaat veranderen worden opgestuurd. Ook foto's van de situatie van vóór de uitvoering en een plan met kostenoverzicht voor de uit te voeren werkzaamheden moet worden meegestuurd.