Afbeelding
Foto:

Jubilarissen bij toneelvereniging Nut en Genoegen

NIJVERDAL - Jubileren in coronatijd, dat betekent dat je niet in een vol ZINiN Theater wordt gehuldigd en van het publiek een welverdiend applaus krijgt. In het openluchttheater in Nijverdal werd een coronaproof feestje gehouden om de jubilarissen van toneelvereniging Nut en Genoegen in het zonnetje te zetten.

Met behulp van de Gagelskealtjes, die voor de muziek zorgden, zat de feeststemming er direct goed in. Zij moesten wel ruimte maken voor hoog bezoek. Koningin Wilhelmina kwam hoogstpersoonlijk, op een prachtige motor uit de Tweede Wereldoorlog, de jubilarissen toespreken.

Jubilarissen
Leandra Seinen, Janhan Woolderink, Margot Vree, Gerald Jannink en Hans Jannink zijn allen 25 jaar lid. Marian Woolderink is 40 jaar lid en Johan Jannink maar liefst 70 jaar lid van Nut en Genoegen. Voor laatstgenoemde was het helemaal bijzonder, hij werd door koningin Wilhelmina tot Ridder in de Orde van de Nuttelozen en Genoegzamen geslagen.

Actieve leden
Leandra Seinen en Marga Vree zijn twee jubilarissen die nog actief toneel spelen. In 1995 werden zij afzonderlijk van elkaar lid van de toneelvereniging. Beiden hadden al vroeg belangstelling voor toneel. Marga: "Ik heb altijd al bij toneel willen spelen. Als kind draaide ik stukjes in elkaar voor school. Pas toen ik in Nijverdal kwam wonen heb ik mij bij Nut en Genoegen aangemeld om eens te komen kijken bij de vereniging. Zo is het gekomen, eerst kijken, en dan pas meedoen met het kinderstuk. Dat was de volgorde!" Leandra: "Ik heb ook altijd toneel willen spelen en op school toneelstukjes voor de weekafsluiting in elkaar gedraaid. Ik ben eerst meegegaan met Annie Kok, eerst kijken en hetzelfde protocol als Marga. Kijken, kinderstuk en dan pas een klein rolletje in het grote stuk. Het eerste kinderstuk waar ik in speelde was: "Ferry Tail en de vergeetkorrels”. Daarna het grote stuk "Er loopt een streepje door”, In het Spoortheater. Zenuwachtig natuurlijk, maar na de voorstelling zo trots als een pauw. Uiteraard ook de angst om de tekst te vergeten maar daarvoor zat Johan Jannink in de souffleur-bak. Vanaf die tijd hebben we samen heel veel stukken gespeeld."